10 fructe care nu cresc foarte mult glicemia – recomandate diabeticilor

Fructele sunt un capitol inaccesibil pentru mulți diabetici. Mulți nici măcar nu îndrăznesc să îl deschidă.

Dr. Ancuța Leonte – medic specialist în diabet și nutriție spune că această categorie de alimente nu este totalmente interzisă persoanelor cu diabet sau insulinorezistență.

10 fructe care nu cresc foarte mult glicemia

10 fructe care nu cresc foarte mult glicemia

Fructele nu sunt o alegere liberă pentru diabetici din cauza conținutului bogat în zaharuri. Consumul lor produce creșteri glicemice nedorite.

Cu toate acestea, există anumite soiuri de fructe care au un impact mai redus asupra zahărului din sânge.

Nu excludeți fructele dacă aveți diabet

Diabeticii nu trebuie să urmeze extrema de a evita definitiv fructele. Pe lângă carbohidrați, fructele conțin și alți nutrienți – precum fibre – care pot încetini absorbția zahărului în fluxul sangvin. Sunt de asemenea surse valoroase de vitamine, minerale și antioxidanți.

Trebuie doar să alegi fructele cu un indice glicemic scăzut, adică acelea care cresc mai puțin glicemia”.

Indicele glicemic arată cât de mare este impactul unui aliment asupra zahărului din sânge.

Diabeticii ar trebui să țină cont de acest indicator atunci când își alcătuiesc meniurile zilnice, fie că e vorba de fructe sau de alte alimente.

10 fructe care pot fi consumate de diabetici

Următoarele fructe pot fi împărțite în 3 categorii principale: fructe grase, fructe de pădure și fructe citrice:

  1. Avocado
  2. Măslinele
  3. Nuca de cocos
  4. Afinele
  5. Zmeura
  6. Murele
  7. Dudele
  8. Căpșunile
  9. Lămâile
  10. Pomelo

Trebuie să recunoaștem că aceste fructe nu sunt foarte dulci, cu excepția căpșunilor. Chiar dacă nu sunt la fel de savuroase precum restul fructelor, ele pot fi totuși incluse în dieta diabeticilor.

Recomandarea medicului diabetolog este să le serviți cu moderație și să nu faceți excese.

Porții de fructe cu 15 g de carbohidrați

O porție de fructe nu ar trebui să aibă mai mult de 15 g de carbohidrați. Iată câteva exemple:

  • ½ măr mediu
  • 1 măr mic
  • 1 banană foarte mică
  • 145 g de mure
  • 75 g de afine
  • 1 portocală medie
  • 1 nectarină medie
  • 1 piersică medie
  • ½ mango mic
  • 123 g de zmeură
  • 200 g de căpșuni
  • 12 căpșuni
  • 3 curmale mici
  • 17 boabe de strugure
  • ½ grepfrut mare
  • 2 prune mici
  • ½ pară mare
  • 87 g de semințe de rodie

Evitați fructele confiate – care au mult zahăr adăugat, precum și fructele uscate în cantități mari.

Stați departe de compoturile sau fructele la conservă, în sucuri îndulcite cu zahăr sau siropuri.

Fructele congelate – precum cele de pădure – sunt o alegere bună în afara sezonului.

Este mai sănătos să mâncați fructele întregi – cu tot cu coajă și pulpă – decât să le stoarceți și să beți doar sucul.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Desert diabet – budincă de iaurt cu fructe de pădure, fără zahăr, făină sau ulei
Diabeticii pot avea o masă de fructe dimineața
Cheesecake cu fructe pentru diabetici – fără zahăr și gluten
Drăcila, fructele pădurii care combat diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare
„Mă crucesc să văd că în diabet se scot fructele din alimentație” – dr. Roman Morar

Surse articol:

1. Ancuța Leonte: https://www.instagram.com/p/C6t3E25KnCz/?e=26761947-b4d4-4032-9639-21f9e29e7398&g=5
2. The Johns Hopkins Patient Guide for Diabetes, How to fit fruit in your meal plan: https://hopkinsdiabetesinfo.org/how-to-fit-fruit-in-your-meal-plan/
3. Regina Castro, Diabetes Diet: Should I avoid sweet fruits? Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/diabetes/faq-20057835

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.