Alimente, dulciuri și băuturi benefice pentru cei cu hipertensiune arterială

Bazat pe studii științifice

Un număr tot mai mare de studii animale, epidemiologice și clinice demonstrează că anumite  modele alimentare sau alimente pot ajuta la atenuarea hipertensiunii arteriale.

Ce sa manaci daca ai hipertensiune arteriala

Ce sa manaci daca ai hipertensiune arteriala: Luisa Contreras

Dieta în hipertensiunea arterială

Modificarea dietei poate ajuta atât la scăderii tensiunii arteriale, cât și la prevenirea apariția hipertensiunii arteriale și a complicațiilor asociate.

Strategiile foloste în profilaxie constau în reducerea aportului de sare (sodiu) și creșterea aportului de potasiu și limitarea consumului de alcool.

Câteva diete care s-au dovedit eficiente și sunt recomandate hipertensivilor sunt dieta DASH și dieta mediteraneană.

Nu trebuie excluse nici studiile pe rolul macronutrienților în scăderea tensiunii arteriale crescute.

Proteinele sunt deosebit de importante, mai ales dacă acestea înlocuiesc carbohidrații și grăsimile saturate în dietă.

În ceea ce privește grăsimile, studiile sugerează că grăsimile mononesaturate și polinesaturate contribuie la reglarea tensiunii arteriale.

Uleiul de măsline, peștele gras, nucile, semințele și avocado sunt surse excelente de grăsimi bune pentru cardiaci.

O atenție deosebită în dieta anti-hipertensiune trebuie să fie acordată raportului dintre potasiu și sodiu.

Dieta DASH crește aportul de potasiu și acesta poate fi unul din motivele pentru care dă rezultate atât de bune.

Potasiul scade semnificativ nivelul tensiunii arteriale la persoanele hipertensive care consumă multă sare.

Magneziul este un mineral antihipertensiv valoros. Acesta se găsește în legumele cu frunze verzi, nuci, cereale integrale și legume.

Citește și – Hrișca – “medicament” natural în hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diabet

Alimente care scad tensiunea arterială crescută

În continuare vă oferim câteva exemple practice de alimente benefice în hipertensiune arterială.

Le puteți folosi la mese, la desert sau la gustare.

Legume și fructe

O alimentație bogată în fructe și legume este ideală pentru combaterea hipertensiunii arteriale.

Fructele și legumele scad riscul de boli cardiovasculare și sindrom metabolic.

Beneficiile lor sunt atribuite conținutului bogat în antioxidanți (polifenoli, flavonoide), fibre și potasiu.

Trei studii de cohortă longitudinale au arătat că 4+ porții de legume și fructe pe săptămână au avut un risc mai mic de hipertensiune arterială decât cei care au consumat sub o porție pe lună.

Legumele corelate cu aceste beneficii sunt broccoli, morcovii, tofu, soia.

Dintre fructe, cele mai bune sunt kiwi, rodiile, citricele, stafidele și merele.

Trei kiwi pe săptămână au fost mai eficiente decât un măr pe zi în scăderea tensiunii arteriale după 2 luni.

150 ml de suc de rodie pe zi poate a scăzutcu 7%  tensiunea arterială sistolică și cu 6% tensiunea diastolică.

500 ml de suc de portocale pe zi a redus de asemene anivelul tensiunii arteriale.

Sucul de grepfrut este și el foarte eficient, însă poate interacționa cu multe medicamente.

Sfecla roșie

Datele recente arată că sfecla roșie și betalaina (compusul activ) îmbunătățește nivelul grăsimilor din sânge.

Are efecte hipotensive, antidiabetice, antiobezitate, antioxidante și antiinflamatoare.

Cele mai bune efecte se obțin prin consumul de suc de sfeclă – maxim 500 ml pe zi.

Usturoiul

Nenumărate studii au arătat că usturoiul dă rezultate bune în scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Consumat cu regularitate, scade riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Citește și – Ceapa și usturoiul îmbunătățesc starea persoanelor cu diabet sau hipertensiune arterială

Ciocolata

Cacaua și ciocolata neagră, bogată în cacao (minim 70%) sunt surse bogate de flavonoide.

Acești antioxidanți au efecte cardioprotectoare. Luptă împotriva stresului oxidativ și oferă protecție întregului organism.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale, previn diabetul și reduc declinul cognitiv.

Consumată cu moderație – 2,3 g pe zi – ciocolata previne creșterea tensiunii arteriale.

Cei care au consumat peste 50 mg de ciocolată pe zi au avut o rată mai mare de prevenție a bolilor cardiovasculare, o sensibilitate mai mare la insulină și o sănătate mai bună a arterelor.

Efectul este contrar dacă ciocolata sau cacao sunt incluse în deserturi bogate în zahăr.

Optați pentru o ciocolată de calitate, fără mult zahăr. Cele mai bune sunt sortimentele îndulcite cu stevia.

Citește și – Avocado ajută la reglarea colesterolului la persoanele cu hipertensiune, obezitate sau diabet 

Ceaiul verde

Cea mai bună băutură pentru cei care suferă de boli cardio-metabolice este ceaiul verde.

Acesta este bogat în compuși antioxidanți și antiinflamatori. Combate diabetul de tip 2, obezitatea , hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, bolile neurodegenerative și tulburările cardiovasculare.

Polifenolii pe care îi conține (catechinele) sunt răspunzători pentru efectele hipotensive.

Aceștia ajută la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățirea circulației și creșterea tonusulul muscular ar arterelor.

O recenzie pe 11 studii a arătat că ceaiul verde ameliorează nivelul tensiunii arteriale și colesterolului.

O altă recenzie, pe 20 de studii clinice, a dezvăluit că ceaiul verde scade semnificativ tensiunea sistolică, ameliorează profilul lipidelor și reglează valoarea colesterolului.

Cele mai bune efecte au fost obținute la persoanele care au consumat ceai verde de 2 ori pe săptămână și au făcut antrenamente de rezistență.

Surse articol:

1. Bazzano LA, Green T, Harrison TN, Reynolds K. Dietary approaches to prevent hypertension. Curr Hypertens Rep. 2013;15(6):694-702. doi:10.1007/s11906-013-0390-z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366416/
2. Diane Fulton, What to eat if you have high blood pressure? Greenmedinfo: https://www.greenmedinfo.com/blog/what-eat-if-you-have-high-blood-pressure

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.