Cele mai bune alimente pentru energie – dr. Lee Crosby
Una din cele mai agasante probleme cu care ne confruntăm este scăderea energiei la un moment dat în cursul zilei.
Unii rămân fără energie pe la mijlocul dimineții, în jurul orei 11-12.
Alții simt o stare de prăbușire și moleșeală pe la prânz, în intervalul 14-16.
Cu siguranță există o cauză care trebuie investigată.
În egală măsură, unele alimente ne ajută să dobândim mai multă energie sau să ne-o păstrăm mai multe ore.
Nutriționistul Lee Crosby oferă câteva sfaturi în acest sens.
Cele mai bune alimente pentru energie
Apa
Cel mai simplu și la îndemână aliment pe care îl putem folosi pentru a ne revigora este apa.
Chiar și o deshidratare ușoară ne poate afecta starea de spirit și concentrarea.
Dacă bem suficientă apă și ne menținem hidratați, avem șanse mai puține să resimțim oboseală în cursul amiezii.
Pentru a ne reaminti că este important să bem apă putem ține un pahar sau o sticlă cu apă pe birou sau în apropierea noastră când suntem la lucru sau studiem.
Băuturi energizante
În această categorie nu intră energizantele din comerț.
Dr. Crosby face referire aici la cafea și la ceaiul verde.
Ambele sunt bogate în antioxidanți. Însă ceaiul verde este o sursă mai mică și sănătoasă de cofeină.
Alte tipuri de energizante lichide sunt smoothie-urile.
Este vorba despre acele sucuri groase, bogate în fibre, pe care le obținem cu ajutorul blenderului (nu a storcătorului).
Nutriționistul recomandă prepararea lor din verdețuri (ex. spanac) și legume. Dar recomandă și adăugarea unui fruct pentru mai multă energie.
Dacă folosiți multe fructe, sorbiți-le încet, pentru a nu crește brusc nivelul zahărului din sânge.
Se pot adăuga și semințe de in sau pudră de cacao.
În loc de apă se poate folosi lapte vegetal.
Fructe și legume proaspete
Pentru o energizare rapidă, care nu ne prăbușește la scurt timp după, dr. Crosby recomandă fructele.
Sucurile din comerț, dulciurile și făinoasele cresc imediat nivelul de zahăr din sânge, însă la fel de repede ne storc de energie și ne duc într-o stare mult mai rea decât înainte.
Dacă ne simțim moleșiți și vrem să luăm o gustare, mai vine optăm pentru un fruct proaspăt decât pentru un desert din făină.
Fie o portocală, fie o banană, fie un ciorchine de strugure, fie un măr, fie câteva fructe de pădure.
Citește și – Bananele – o sursă de energie naturală pentru copii, anemici și vârstnici
Avem nevoie de alimente bogate în fibre, precum fructele și legumele proaspete. Acestea eliberează energia lent și o mențin.
Carbohidrații compleși sunt de asemenea utili. Aceștia se găsesc în fasole și alte leguminoase, dar și în legumele cu frunze verzi.
Citește și – Borcanul cu vitamine – energie pentru perioada rece a anului
Contrar așteptărilor, o masă copioasă, bogată în grăsimi saturate nu ne va da mai multă energie și putere.
Dr. Crosby spune că alimentele bogate în grăsimi saturate, cum sunt cele animale, îngroașă sângele.
Acest lucru înseamnă că inima va pompa mai greu sângele.
Iar un creier care nu primește suficient sânge și oxigen, nu va gândi la fel de limpede.
Iată legătura dintre mesele de tip fast-food și starea de oboseală.
Citește și – Remedii naturale pentru lipsa de energie
Sursă articol: Physicians Committee, Best foods for energy – Dietitian Lee Crosby: https://www.youtube.com/watch?v=xhFq4FuXQbA&ab_channel=PhysiciansCommittee