Plăcintă cu mărar, ouă fierte și ceapă verde
Plăcinta cu mărar, ouă fierte și ceapă verde este genul de mâncare economică, pe care o faci din ingrediente ușor accesibile, și care îți ține de saț mult timp
În sezonul verdețurilor o poți săptămânal. Aluatul nu se face ca la plăcinta clasică. Nu necesită frământare, ci doar amestecarea ingredientelor.
Plăcintă cu mărar, ouă fierte și ceapă verde
Ingrediente pentru aluat
- 300 g de făină
- 250 g de iaurt sau chefir
- 250 g de smântână
- 5 ouă
- 1 pliculeț de praf de copt
- ½ linguriță de sare
Ingrediente pentru umplutură
- 4 ouă fierte
- 1 lingură de smântână
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de ceapă verde
- sare, după gust
Ingrediente pentru uns tava și plăcinta
- 1 lingură de ulei
- 2 linguri de pesmet
- 1 gălbenuș
- 1 lingură de smântână
Mod de preparare
Începe prin a pregăti umplutura pentru plăcintă. Puneți ouăle la fiert. Trebuie să fie tari, pentru a le putea tăia.
Între timp, spălați și tocați mărunt mărarul și ceapa verde.
După ce ouăle au fiert și s-au răcorit, se taie și ele cubulețe.
Amestecați ouăle fierte cu mărarul și ceapa verde într-un castron. Adăugați smântâna și puțină sare. Trebuie să obțineți o compoziție omogenă.
Citește și – Budincă de dovlecei și brânză, la cuptor
Pentru aluat, spargeți ouăle într-un castron încăpător. Folosiți 4 ouă întregi și un albuș. Gălbenușul rămas îl veți folosi la ungerea plăcintei la final.
Puneți peste ouă iaurtul și smântâna. Începeți să bateți cu telul până când rezultă o compoziție omogenă.
Incorporați apoi făina cernută, praful de copt și sarea. Amestecați cu telul până dispar toate cocoloașele. Trebuie să obțineți o compoziție fină, puțin mai groasă decât la chec.
Ungeți tava cu ulei și presărați pesmet. Puneți jumătate din compoziția de aluat și nivelați. Cu o lingură, distribuiți deasupra umplutura de ouă și verdețuri.
Nivelați și turnați restul de aluat.
Amestecați gălbenușul cu smântâna într-un bol și ungeți cu o pensulă suprafața plăcintei.
Deasupra se pot presăra semințe de susan. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.
În 40 de minute ar trebui să fie gata. Trebuie să se rumenească puțin deasupra. Însă înainte de a o scoate, testați cu scobitoarea dacă este făcută bine în interior.
Plăcinta cu mărar și ouă se lasă să se răcească de tot, apoi se porționează și se scoate din tavă.
O puteți tăia în bucăți pătrate sau dreptunghiulare.
Se servește ca aperitiv sau la cină. O puteți acompania cu un pahar de iaurt la micul-dejun, sau cu o salată de legume la cină.
La această plăcintă se poate folosi și brânză sau cașcaval (în compoziție sau deasupra).
Citește și – Budincă de legume – ideală pentru copii
Sursă: Rețete Ușoare, În loc de pateuri, din ingrediente disponibile: https://retete-usoare.eu/in-loc-de-pateuri-din-ingrediente-disponibile/