10 MOTIVE să nu iei medicamente ANTIACIDE pentru probleme digestive minore
Inhibitorii pompei de protoni (IPP) sunt, la momentul actual, cele mai populare medicamente care blochează secreția acidului stomacal.
O întrebarea care se face tot mai des auzită este legată de efectele lor secundare și de riscurile asociate administrării excesive.
Cuprins
Medicamente pentru reducerea acidului stomacal
Acidul stomacal este o substanță importantă pentru procesele digestie. Însă atunci când este secretat în cantități excesive, poate provoca arsuri gastrice, iritații și inflamații la nivelul esofagului.
Pe termen lung, aciditatea excesivă poate duce la dezvoltarea de ulcere stomacale sau duodenale.
Primul tratament folosit pentru reducerea producției de acid stomacul a fost Cimetidina, introdusă în anul 1970. Au urmat apoi blocantele H2, precum Ranitidina și Famototidina.
Inhibitorii pompei de protoni sunt astăzi folosiți ca prima linie de tratament pentru persoanele cu aciditate stomacală excesivă. Din categoria lor fac parte medicamente populare, precum Nexium, Prilosec, Omeprazol sau Prevacid. Sunt utilizate atât în scop preventiv, cât și curativ.
Milioane de doze de IPP sunt vândute anual. Datorită faptului că se pot cumpăra fără rețetă, foarte mulți oameni apelează la ele pentru ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian sau indigestie.
Citește și Mierea MANUKA ajută la vindecarea ULCERULUI gastric
Experții atrag atenția că arsurile stomacale moderate nu trebuie tratate cu IPP. Aceste medicamente sunt destinate strict prevenirii și tratării bolilor gastrointestinale cronice.
Cum funcționează inhibitorii pompei de protoni?
Pentru a putea combate secreția pepsinei, o enzimă care irită mucoasa gastrică, inhibitorii pompei de protoni cresc pH-ul stomacului peste limita normală.
Deși consumatorul simte o ameliorare temporară a simptomelor, aceste medicamente blochează secreția enzimelor normale și poate perturba funcția digestivă pe termen lung. În lipsa unor secreții adecvate de acid stomacal, organismul nostru devine mai vulnerabil la patogenii din alimente (bacterii, virusuri, fungi).
Cele mai frecvente efecte secundare ale blocantelor de acid:
Reacțiile adverse asociate administrării acestor medicamente apar la câteva zile sau săptămâni de la începerea tratamentului. Cei mai mulți consumatori raportează următoarele efecte secundare:
– greață, vărsături, diaree, constipația, gaze intestinale, dureri abdominale
– dureri de cap
– nas înfundat, strănut, dureri în gât (simptome similare răcelilor)
– mâncărimi ale pielii
– tulburări cognitive
– infecții
Riscuri și mai mari
Cercetătorii de la Universitatea Stanford și Houston Methodist Hospital din Texas au descoperit că inhibitorii pompei de protoni nu inhibă doar producția de acid din stomac, ci din toate celulele corpului, afectând astfel procesele lor metabolice.
În consecință, celulele nu mai pot descompune deșeurile și astfel crește riscul de boli, inclusiv deces prematur.
De ce nu trebuie să nu iei antiacide pentru simptome minore
Iată care sunt cele mai severe riscuri asociate cu medicamentele antiacide, confirmate științific:
• afectează rinichii și splina
• leziuni acute la nivelul rinichilor, risc de boli renale cronice și nefrită interstițială
• risc crescut de boli și evenimente cardiace periculoase (infarct miocardic, accident vascular cerebral)
• risc crescut de deces cardiovascular (nu luați IPP în combinație cu Clopidogrel)
• perturbarea microbiomului uman (diaree, vărsături, boala inflamatorie intestinală, obezitate, diabet, boli hepatice, cancere)
• risc de tulburări cognitive
• risc crescut de demență și Alzheimer
• afectarea memoriei vizuale, a atenției, a funcției executive și de planificare a funcției de lucru și planificare
• afectarea imunității
• risc crescut de cancer și tumori
Profit mare pentru industria farmaceutică
FDA a aprobat utilizarea blocantelor de acid doar pe termen scurt! În ciuda acestei recomandări, milioane de oameni iau aceste medicamente la ordinea zilei.
Arsurile stomacale și problemele digestive sunt provocate în mare parte de dieta bogată în produse procesate, zahăr și sucuri acidulate, precum și de stresul din viața de zi cu zi sau mâncatul haotic, pe fugă.
Citește și Remedii pentru ULCERUL STOMACAL
O soluție simplă la aceste probleme este consumul de apă în cantități mari. Studiile au arătat că apa este mai eficientă decât IPP în reducerea acidului stomacal.
Surse:
1. Harvard Health Letter, Proton-pump inhibitors: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/proton-pump-inhibitors
2. GreenMedInfo Research Group, Top 5 Reasons NEVER to Take a Proton Pump Inhibitor: https://www.greenmedinfo.health/blog/top-5-reasons-never-take-proton-pump-inhibitor