Dulceață și Sirop de Bujori de Munte – Rețetă

Bujorii sunt flori primăvăratice revărsătoare de un parfum cuceritor. Florile lor delicate, elaborate sunt considerat de lux, din cauza sezonului lor scurt. Însă dacă vrem să ne bucurăm de mireasma lor unică și în adâncimea iernii, putem prepara aceste flori sub formă de dulceață sau jeleu.

Rețetă Dulceață de Bujori de Munte   
Dulceață și Sirop de Bujori – Rețetă

Bujorul de Munte (Smirdar)

Dulceața de bujori are un gust delicios, o esență florală puternică. Această rețetă se prepară de regulă din bujorii de munte (smirdar), care cresc în special în Carpații Meridionali, pe Vârful Leaota. Unii au încercat să prepare dulceață din bujorii albi, care cresc în grădini și alte zone nepoluate, sau din bujori roz și căpșuni.

INGREDIENTE

• 250 g de petale de flori
• 1 kg de zahăr
• 1 litru de apă
• 1 pachet de sare de lămâie
• 1 linguriță de suc de lămâie

PREPARARE

Se desfac petalele, și se înlătură toate porțiunile verzi sau frunzulițele verzi. Cantitatea de petale rezultate se împarte în două părți egale. O parte se pune la fiert cu apa, până când acestea se înmoaie. Ceaiul rezultat va căpăta o culoare verde. Între timp, cealaltă parte de petale se freacă cu sarea de lămâie, după care se dă la frigider.

Dulceață și Sirop de Bujori – Rețetă

Dulceață și Sirop de Bujori – Rețetă

Lichidul verde rezultat în urma fierberii petalelor se strecoară și se păstrează circa 3 căni. Acestea se pun la fiert cu zahărul, până când obținem un sirop gros. Se adaugă și petalele de bujori frecate cu sare de lămâie și sucul de lămâie. Dulceața va căpăta ca prin minune o nuanță roz intensă, din cauza lămâiei. Dulceața se fierbe bine, până când rezultă o masă bine legată. Petalele adăugate la final vor avea o textură mai proeminentă. Se toarnă în borcane, iar surplusul de sirop se toarnă în alte recipiente.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. Aceasta planta este foarte greu de gasit, datorita zonelor de provenienta. Ceaiul de flori de rododendron este unul din cele mai aromate si placute la gust ceaiuri din cate am baut (sovarv, cimbrisor, etc). Vreau sa cumpar ceai de flori de smirdar, si nu gasesc pe nicaieri, daca stie cineva, va rog dati-mi de stire. Este un gust al tineretii mele. Multumesc.

  2. Pot să-ți dau petale uscate sau sirop

  3. Gigi, as fi și eu interesat.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.