TURTE cu JULFĂ de ajun, sau „Pelincile Domnului” – prăjitura tradițională de Crăciun
Turtele cu julfă sunt un preparat tradițional specific sărbătorii Nașterii Domnului. Se mănâncă în Ajunul Crăciunului, dar se pot face mai devreme. Rețeta este cunoscută mai ales în zona Moldovei.
Se mai numesc „Pelincile Domnului” sau „Scutecele lui Iisus”, întrucât turtele seamănă cu niște scutece. Ele amintesc de necazul Maicii Domnului și al dreptului Iosif, care căutând un adăpost pentru a naște pe Pruncul Iisus, nu găseau nicăieri loc de găzduire și nici scutece de înfășat.
Potrivit tradiției, în ziua de Ajun se consumă doar aceste turte cu julfă, nimic altceva. Rânduiala postului pentru această zi este mai aspră, adică nu se mănâncă gătite (fiert, coapte sau prăjite cu ulei), ci doar fructe, legume și alimente uscate.
Cu toate acestea, când Crăciunul cade în zi de duminică iar ajunul sâmbăta, nu se mai postește așa de aspru, se mănâncă de post, dar cu ulei.
Datorită faptului că sunt atât de hrănitoare, aceste turte umplute cu semințe de cânepă sau nucă pot ține de foame întreaga zi. Iar pentru că sunt atât de gustoase, pot fi servite și colindătorilor sau preotului care vine cu Ajunul.
Turtele se prepară doar din apă și făină, iar umplutura clasică se face din semințe de cânepă. Însă în ultimii ani, acestea au fost înlocuite cu miez de floarea-soarelui (sau halva) sau miez de nucă. Semințele de cânepă se mai găsesc astăzi doar la magazinele naturiste, dar sunt destul de scumpe (nu mai scumpe decât nucile).
Turte cu julfă – rețetă
Ingrediente
• ½ kg de făină
• apă călduță
• 1 lingură de oțet (vi-l recomand pe acesta natural, nefiltrat)
• sare
Ingrediente umplutură
• ½ kg de semințe de cânepă (vi le recomand pe acestea)
• 400 g de nucă măcinată (sau 500 g de semințe de cânepă)
• 100 g de zahăr sau eritritol (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
Ingrediente sirop
• apă călduță
• miere, zahăr brut sau eritritol
• lămâie
Preparare
Turtele se fac cu câteva zile înainte. Se prepară un aluat din făină, apă, sare și oțet. Se frământă cu mâinile și se potrivește să fie numai bun de întins pe masă. Se lasă la dospit un ceas.
Se împarte aluatul în porții egale (circa 12). Se întinde câte o bucată de aluat pe masă cu sucitorul într-o foaie subțire-subțire, de formă pătrată, cât forma tăvii sau a plitei, folosind multă făină.
Fiecare turtă se coace pe o plită încinsă, pe ambele părți. Atenție să nu le ardeți. După ce s-au copt toate, se lasă la uscat până a doua zi. (dacă nu aveți timp, le puteți însiropa imediat).
A doua zi, se pregătește siropul din apă, zahăr/miere și suc de lămâie.
Dacă folosiți semințe de cânepă naturală, aceasta se pisează într-un mojar sau cu robotul de bucătărie. Se pune la fiert cu apă și zahăr până se îngroașă. Se ia spuma. Cu această cremă se umplu turtele.
Siropul se pune într-un lighean mare, în care se înmoaie turtele bine-bine, până nu mai sunt scorțoase.
Se presară puțină nucă și zahăr pe o tavă sau pe un platou și se așază câte o turtă, care se unge cu umplutură. Se pun toate foile, în straturi.
Prăjitura astfel asamblată se lasă să stea la însiropat câteva ore, sau peste noapte. Se porționează după plac, de regulă în bucăți pătrate.
Dacă nu aveți semințe de cânepă nedecorticate, puteți folosi semințe decojite, care se găsesc la magazinele naturiste. Dacă nu, folosiți miez de nucă amestecat cu zahăr și puțină apă.
Unele gospodine preferă să combine semințele de cânepă cu miez de nucă, altele folosesc halva de floarea-soarelui sau miez de floarea-soarelui în combinație cu miez de nucă măcinat.
Prăjitura se păstrează la rece.