Greșeli alimentare pe care să nu le faci în postul Crăciunului – dr. Mihaela Bilic

Postul este un subiect foarte important pentru nutriționiști.

Aceștia atrag atenția cu privire la produsele vegetale din magazin care înrăutățesc starea de sănătate a consumatorilor.

Greseli alimentare pe care sa nu le faci in postul Craciunului – dr. Mihaela Bilic

Greseli alimentare pe care sa nu le faci in postul Craciunului – dr. Mihaela Bilic: PRO TV

Românii sunt credincioși și mulți dintre ei țin posturile rânduite de Biserică. Postul Paștelui și Postul Crăciunului sunt cele mai lungi din an.

Pe durata celor 40 de zile este important să fim atenți la ce și cât mâncăm. Atât calitatea, cât și cantitatea alimentelor contează.

Greșeli alimentare pe care să nu le faci în postul Crăciunului

Postul trebuie să fie o perioadă de repaos alimentar și de refacere, nicidecum un prilej de slăbire a organismului.

Citește și – Postul – cel mai ieftin mijloc de îmbunătățire a sănătății

Postul trebuie să conducă la însănătoșirea corpului și nu la îmbolnăvire.

Atenție la cantitate

Prima recomandare pe care nutriționistul Bilic o face este legată de cantitate.

„Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești”.

Oricât de mult ne displace acest lucru, postul înseamnă să simți foame.

„Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale”.

În post trebuie să mănânci, dar fără să te saturi. Iar dacă nu poți să te ridici de la masă puțin flămând, măcar să nu întreci măsura.

„Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă”.

Un alt aspect important este pauza dintre mese. Dr. Bilic ne sfătuiește să mâncăm odată la 5-6 ore. Cu cât mai mare este distanța dintre mese, cu atât mai bună va fi digestia.

Postul presupune o disciplinare a corpului și a minții, spune nutriționistul. O antrenare în acomodarea cu o cantitate mai mică de mâncare.

Atenție la calitatea alimentelor

Această recomandare ține mai mult de principiile nutriționale decât de aspectul spiritual și ascetic al postului.

Citește și – „Postul înseamnă asceză, mâncare cât mai simplă, făcută în casă” – dr. Simona Tivadar

Produsele de post din comerț sunt pline de chimicale. Practic, sunt un fel de mâncare artificială. Mai ales produsele care mimează carnea, pateurile și mezelurile.  

„Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate!”

O atenționare specială este legat de produsele care conțin proteină din soia, uleiuri hidrogenate și grăsimi trans.

Gătiți în casă

Dacă vreți ca postul să vă fie folositor și nu dăunător sănătății, este bine să gătiți mâncarea de post în casă.

„Preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase”.

Consumați cât mai multe crudități, sub formă de salate, dacă vă permite stomacul. Supele și ciorbele sunt preparate tradiționale pe care nu trebuie să le subestimăm.

Citește și – Postul intră în cura de însănătoșire a tuturor bolilor

Evitați pe cât se poate prăjelile. Dacă vreți să faceți tocănițe sau ghiveci, folosiți cât mai puțin ulei. Optați pentru călirea legumelor în apă sau sucul propriu.

Atenție la zahăr

La legume nu există restricții, însă la fructe da. Acestea din urmă au mult zahăr și trebuie servite ca desert.

Încercați să vă abțineți de la biscuiți, napolitane și alte dulciuri de post făcute cu grăsimi nesănătoase și mult zahăr.

„Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat”.

Zahărul încarcă ficatul. Provoacă grăsime pe ficat, grăsime pe burtă și colesterol crescut în sânge.

Atenție la grăsimi

Uleiurile îngreunează digestia și metabolismul, spune dr. Bilic. Poate de aceea în posturile mari se mănâncă mai mult fără ulei.

Dezlegările la ulei și vin sunt doar în zilele de marți joi, weekend-uri și sărbători.

Sursă articol: Dr. Mihaela Bilic, Sfaturi penru cei care țin postul Crăciunului, Doctor de Bine, PRO TV: https://stirileprotv.ro/stiri/doctor-de-bine/sfaturi-pentru-cei-care-tin-postul-craciunului-gatiti-ciorbe-tocanite-ghiveci-de-legume-si-multe-salate.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.