Prăjitură de post, cu DOVLEAC și miez de NUCĂ
Dacă vă place mult dovleacul, cu siguranță veți fi bucuroși de această propunere de prăjitură. Rețeta prezentată este cât se poate de simplă. Ingredientele se amestecă și se coace blatul obținut în jumătate de oră.
Are o culoare atractivă și o textură fragedă. Pentru a o diferenția puțin de alte prăjituri de casă, puteți folosi făină integrală și zahăr brut. Astfel veți obține un desert mai hrănitor și mai sănătos.
În funcție de gust și preferință, se pot adăuga și mere rase în compoziție, înjumătățind cantitatea de dovleac. De asemenea, dovleacul poate fi înlocuit sau combinat cu morcovi rași.
Prăjitură de post cu dovleac și nucă – rețetă
Ingrediente
• 300 g de dovleac ras
• 100 g de nucă măruntă
• 300 g de făină amestecată
• 200 ml de apă sau lapte vegetal (de soia, de migdale)
• 100 g de zahăr brut
• 70 ml de ulei
• 1 pliculeț de praf de copt
• 1 vârf de cuțit de sare
Preparare
Folosiți un dovleac plăcintar cu miezul dulce. Tăiați-l în două, scoateți mijlocul cu semințe și dați jumătate pe răzătoarea mici. Stoarceți-l de zeamă și apoi cântăriți să aveți 300 de grame. Adăugați zahărul, laptele, uleiul și sarea și amestecați.
Într-un vas separat cerneți făina și amestecați-o cu praful de copt. Adăugați acest amestec uscat treptat peste dovleac și amestecați până obțineți o compoziție omogenă.
Puteți folosi o parte de făină integrală și două părți de făină albă.
Ungeți tava cu ulei și tapetați-o cu hârtie de copt. Puteți folosi orice fel de tavă doriți (cu diametrul de circa 26 x 22), în funcție de modul în care doriți să porționați prăjitura: formă pătrată, dreptunghiulară, rotundă, sau o tavă de pâine/chec.
Turnați compoziția în tavă și nivelați. Acoperiți toată suprafața blatului cu miezul de nucă zdrobit grosier sau mai fin, în funcție de preferință.
Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați prăjitura să se coacă jumătate de oră, sau până când trece testul scobitorii.
Se taie mai ușor după ce se răcește complet.
Dacă vreți ca această prăjitură să fie mai aromată, puteți adăuga în ea diverse mirodenii, precum scorțișoară, ghimbir, cuișoare, nucșoară, vanilie, rom, lămâie. Puteți adăuga și în compoziție câteva nuci mărunțite, pentru o textură mai crocantă, sau alte fructe: stafide, merișoare, afine uscate, bucăți de prune uscate etc.