Tort de mere și mei – fără gluten și lactate, bogat în minerale
Torturile cu mere au un farmec aparte, un iz de prospețime și o aromă pe care mulți o asociem cu clipele plăcute petrecute în familie.
Există numeroase rețete din care puteți alege. Varianta pe care v-o propunem în acest articol este una dietetică, mult mai sănătoasă și hrănitoare.
Autoarea acestei rețete recomandă acest tort bebelușilor, începând de la vârsta de 8-10 luni. Este totalmente lipsit de gluten – întrucât nu conține făină de grâu, și de lactate de origine animală.
Aceste caracteristici îl fac potrivit pentru dieta persoanelor care au intoleranță la gluten sau la lactoză sau predispoziție la diverse tipuri de alergii. Are o textură moale, este parfumat și aromat, ușor la stomac.
Cumpără cartea 100 de Prăjituri fără zahăr
Meiul este bogat în proteine, minerale și vitamine (magneziu, cupru, fosfor, mangan, zinc, Omega-3, vitamine din grupul B).
De departe, este una din cele mai digerabile cereale. Are efecte alcaline și protectoare împotriva bolilor de inimă. Susține structura celulelor corpului, ajută la dezvoltarea și repararea țesturilor, reduce riscul diabetului de tip 2 și de cancer mamar la femei.
_____________________
Tort de mere cu mei – rețetă
Ingrediente
• 150 g de mei (vi le recomand pe acestea fără gluten)
• 2 ouă
• 2 mere
• 500 ml de lapte vegetal
• 1 banană
• 4 linguri de ulei de cocos
• 1 lămâie
• 3 linguri de făină de orez (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 50 g de zahăr de cocos (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 1 linguriță de praf de copt
• ½ linguriță de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu, la ofertă)
• ¼ linguriță de sare
• 2 lingurițe de esență de vanilie
Preparare
Puneți laptele la încălzit într-o cratiță mică. Adăugați coaja de lămâie proaspăt rasă și uleiul de cocos. Când compoziția ajunge aproape de punctul de fierbere, adăugați meiul și amestecați repede.
Lăsați meiul să fiarbă timp de 30-35 de minute, sau până când boabele s-au umflat și sunt complet moi. Stingeți focul și adăugați banana pasată. Amestecați până la omogenizare și lăsați compoziția la răcit.
Puneți ouăle într-un bol și bateți-le împreună cu zahărul la viteză mică timp de 10 minute, până se fac pastă.
Amestecați făina de orez cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Incorporați acest amestec în spuma de ouă, puțin câte puțin. Incorporați apoi compoziția de mei și extractul de vanilie.
Tăiați un măr cubulețe și adăugați-le în compoziția. Omogenizați.
Ungeți o tavă/formă rotundă cu diametrul de 24 cm cu puțin ulei. Tapetați-o cu hârtie de copt și turnați compoziția în ea. Nivelați și decorați toată suprafața cu felii subțiri de la celălalt măr, dându-le o formă de floare.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius. Tortul este gata după circa 50 de minute. Verificați introducând în centru o scobitoare. Dacă iese curată, tortul este copt bine.
Se poate presăra la final cu scorțișoară, dacă vă place. Tortul de mere și mei este la fel de bun și cald și rece. Se păstrează în frigider.
Imaginea este sugestivă.
___________________
Surse bibliografice:
1. Buona Pappa, Millet Apple Cake – Gluten and Dairy Free: https://www.buonapappa.net/millet-apple-cake-gluten-and-dairy-free/
2. Nutrition data Self, Millet, cooked: http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5702/2
3. The World’s Healthiest Foods, Millet: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=53