Biluțe de SUSAN, bogate în CALCIU (rețetă video)
Semințele de susan sunt una din cele mai bune surse de calciu natural. Conțin de asemenea cupru, mangan, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu, fibre și vitamina B1.
Ideal ar fi să folosiți susan integral, care este mai bogat în calciu decât cel alb și mai puțin amar după ce este măcinat.
Curmalele la rândul lor sunt bogate în calciu, fosfor și potasiu, și au o valoare energetică importantă, mai ales pe perioada posturilor sau în cadrul unui regim vegetarian.
Aceste fructe ajută la remineralizarea și întărirea organismului. Conțin de asemenea fibre și antioxidanți puternici, precum luteină și zeaxantină.
Ingrediente
• 150 g de curmale
• 300 g de susan
• 2 linguri de pudră de roșcove (sau cacao)
• ½ lămâie
Ingrediente opționale:
• 2-3 linguri de îndulcitor natural (sirop de arțar/agave, miere)
• 1-2 lingurițe de scorțișoară
• esență de vanilie după gust
Preparare
Puneți curmalele într-un bol și turnați peste ele apă fierbinte. Acoperiți vasul și lăsați-le la înmuiat circa 2-3 ore, pentru a fi mai ușor de procesat în blender.
Între timp, puneți semințele de susan în robotul cu lama S și mixați până se transformă într-o pulbere ușor umedă. Transferați-o într-un bol încăpător.
Mixați apoi curmalele în robotul cu lama S, până se fac pastă. Dacă blenderul nu merge bine, adăugați câte puțin din apa în care au stat la înmuiat.
O altă variantă ar fi să tocați curmalele mărunt cu cuțitul și să nu le mai blenduiți. Bomboanele vor avea astfel mai multă textură.
Rețeta video:
Adăugați curmalele peste susan și restul ingredientelor: pudra de roșcove, zeama de lămâie, mierea și vanilia. Pudra de roșcove este mai dulce decât cacaua și mult mai bogată în calciu, magneziu și alte minerale.
Amestecați cu o paletă până la omogenizare. Compoziția trebuie să fie bine legată și lipicioasă, astfel încât să puteți forma din ea biluțe. Dacă este prea moale, mai adăugați susan măcinat, fulgi de ovăz măcinați, nucă de cocos sau biscuiți măcinați.
Luați cu mâna din compoziție și modelați bomboane de dimensiuni potrivite. Dați-le prin nucă de cocos, pudră de roșcove sau semințe, sau lăsați-le simple.
Puneți-le într-o caserolă cu capac și păstrați-le în frigider. Rezistă foarte mult timp. Sunt mult mai aromate pe măsură ce trece timpul.
_____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. The World’s Healthiest Foods, Sesame seeds: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84 The World’s Healthiest Foods, Sesame seeds: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84
2. Dr. Marc Bosquet, CURMALĂ, 400 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, 2014, p. 43