Lapte de bou – o rețetă tradițională de post (video)

Laptele de bou este o rețetă tradițională ardelenească, din Mărginimea Sibiului, foarte simplă, gustoasă și hrănitoare, pe care o putem prepara și servi în timpul postului.

Deși este o mâncare tradițională și sănătoasă, singurul neajuns este că miezul de dovleac a devenit foarte scump la noi. Cu toate acestea, merită să o preparăm măcar o dată.

Lapte de Bou Rețetă (de post)

Lapte de Bou Rețetă (de post)

Lapte de bou – rețetă

Deși rețeta originală se face cu lapte de vacă, pentru a obține o mâncare de post, se poate folosi apă sau un lapte vegetal (de soia, de cocos, de orez, de susan, de migdale etc). Se pot folosi semințe de bostan cu semințe de floarea-soarelui, sau un mix de semințe și nuci (arahide).

Ingrediente

• 1 kg de miez de semințe de dovleac
• 1 litru de apă sau lapte (vegetal în acest caz)
• ¼ linguriță de sare

Preparare

Se pune lichidul (apa sau laptele) într-o cratiță pe foc. Se adaugă sarea și se amestecă. Până când începe să fiarbă, se pregătește făina de semințe de dovleac.

Miezul de dovleac se prăjește într-o tavă la cuptor și apoi se macină prin râșnița electrică de cafea. Făina obținută trebuie să fie foarte fină.

Când lichidul începe să clocotească, se adaugă făina de dovleac în ploaie, amestecând constant pentru a obține un preparat omogen. Pasta trebuie să aibă o consistență groasă. După ce s-a incorporat făina de dovleac, preparatul se mai lasă 10 minute să fiarbă. În tot acest timp trebuie să amestecați constant, pentru nu a fuma preparatul.

Se toarnă fierbinte într-un blid de lut și se servește cu felii de mămăligă proaspătă, recită. Mămăliga trebuie să fie ceva mai vârtoasă.

Această rețetă a fost realizată de Dan-Silviu Boerescu și prezentată în cadrul programului „Descoperă Tradițiile Culinare Românești”, realizat de Russenart Communications, Gold Maya și Kotanyi România.

„Laptele de bou” se prepară în mai multe variante, în funcție de zonă. De pildă, în unele regiuni, rețeta se face din prune uscate sau magiun.

Vezi și rețeta video:

1 comentariu

  1. Mamá facea lapte dé bou , cu prune uscate

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.