Supă-cremă de dovleac, morcov și turmeric
Vă prezentăm o rețetă foarte bună de supă-cremă din dovleac, morcov și turmeric, intens colorată și aromată, potrivită pentru zilele răcoroase de toamnă.
Pentru cei care nu îi cunosc beneficiile, dovleacul crește imunitatea și fertilitatea la femei, previne cancerul, ajută la scăderea tensiunii arteriale, și este important pentru sănătatea inimii și vederii.
Supă-cremă de dovleac, morcov și turmeric
Dacă nu vă place ceapa sau usturoiul, puteți renunța la aceste ingrediente. În loc de morcov puteți folosi măr, iar în loc de turmeric, ghimbir.
O altă variantă este adăugați și o portocală. De asemenea, în loc de vin și apă puteți folosi borș crud de tărâțe.
Ingrediente
• 1 kg de dovleac plăcintar
• 2 morcovi mari
• 2 cepe medii
• 3-4 căței de usturoi
• 1 linguriță de turmeric
• 250 ml de vin alb
• 500-700 ml de apă
Preparare
Curățați dovleacul de coajă și curățați-l de semințe. Spălați-l și tăiați-l felii, apoi cubulețe. Curățați morcovii și tăiați-i bucăți mici. Curățați ceapa și usturoiul și tăiați-i mărunt.
Puneți toate legumele într-o cratiță, și căliți-le în puțin ulei de măsline. Amestecați și lăsați-le 4-5 minute la foc mic. Stingeți apoi cu vinul alb și apă (sau borșul), cât să acopere legumele.
Acoperiți cratița cu capacul, și lăsați legumele să fiarbă circa jumătate de oră, la foc mic, până când se înmoaie bine.
Verificați legumele cu o furculiță să vedeți dacă sunt fierte.
Luați capacul și vasul de pe foc, și lăsați legumele să se răcorească. Turnați apoi câte puțin din această compoziție în blender, și mixați până obțineți o pastă cremoasă.
Adăugați câte puțin din zeama în care au fiert legumele, până când supa atinge consistența dorită.
Adăugați sare și alte condimente, după gust: piper, chimen, coriandru, curry, ghimbir etc.
Puteți servi această supă cu pătrunjel verde tocat pe deasupra, miez de semințe dovleac sau de floarea-soarelui prăjite, miez de nucă, smântână sau crutoane.