BRÂNZĂ de VACI de casă – ușor de făcut, naturală, fără E-uri
Lactatele sunt alimente integrale, foarte hrănitoare și sățioase, datorită conținutului bogat de proteine și vitamine. La fel ca laptele bătut și untul, brânza de vaci se poate prepara foarte ușor acasă. Rezultatul final este net superior produselor pe care le găsim astăzi în magazine.
Am ales 2 rețete diferite de brânză de vaci de casă. Pentru ca brânza să iasă cât mai sănătoasă, de preferat este să folosiți lapte dulce de țară, sau dintr-o sursă sigură. Laptele de țară este mai gras și mai sănătos. Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți lapte integral gras din magazin.
Brânză de vaci de casă – rețeta 1
Ingrediente
• 4 litri de lapte de vaci crud, nefiert
Preparare
1. Puneți laptele într-un borcan de sticlă, într-o oală de lut, o găletușă de plastic (de la smântână sau iaurt) sau într-un vas de ceramică.
2. Acoperiți vasul cu un prosop de hârtie sau cu o pânză de tifon.
3. Lăsați laptele la prins circa 2 zile, în bucătărie. Dacă este cald (vară), se va prinde în decursul unei zile.
4. Când deasupra laptelui se adună un strat de smântână, laptele este prins. Colectați smântâna și puneți-o într-un vas, la frigider. O puteți servi cu brânza realizată, este foarte gustoasă.
5. Turnați laptele prins într-o oală mare (de inox), și puneți-o la foc minim, pentru a se încălzi puțin. Atenție, laptele nu trebuie să fiarbă, nici măcar să se înfierbânte. Trebuie să aibă o temperatură în care să putem ține degetul fără să ne frigem.
6. Pe măsură ce se încălzește, la suprafața se va ridica un strat de zer subțire. Amestecați cu o lingură de lemn.
7. Turnați laptele ușor într-o găletușă sau alt vas mare, acoperit la gură cu o bucată de tifon curat, puțin umezit în apă și stors. Ridicați colțurile tifonului și legați-le în formă de cruce.
8. Agățați tifonul cu lapte de o lingură de lemn, pe care o veți suspenda deasupra unui vas, unde se va scurge zerul.
9. Când se termină de scurs tot zerul, brânza este gata. Cel mai bine este să o lăsați peste noapte, undeva în balcon.
10. Scoateți brânza din tifon, și păstrați brânza în caserole de plastic, la frigider. Trebuie să aibă o consistență moale, dar fermă. Din 4 litri de lapte ies circa 400 g de brânză și tot cam atâta smântână.
Această brânză este o brânză “adevărată”, naturală, incomparabil mai bună decât cea din magazine care conține tot felul de conservanți și aditivi. Are un gust bogat, dulceag și foarte natural. Poate fi servită ca atare, cu smântână și mămăliguță moale caldă, cu miere, cu roșii, sau poate fi folosită la diverse creme și prăjituri.
Rețeta 2
Unele persoane folosesc zeamă de lămâie pentru a grăbi acrirea și închegarea laptelui.
1. Puneți laptele (4 litri) la fiert într-o oală mare. Când dă în clocot, se ia vasul de pe foc.
2. Se adaugă treptat 9-10 linguri de suc proaspăt stors de lămâie, amestecând cu lingura de lemn.
3. Veți observa că laptele începe să se “brânzească”.
4. Acoperiți vasul cu capacul și lăsați laptele să stea în repaus 2 ore.
5. Strecurați apoi laptele brânzit printr-o bucată de tifon așezată deasupra unui vas mare. Legați tifonul și agățați-l deasupra unui castron mare. Presați laptele din tifon ocazional, pentru a elimina mai repede zerul. În câteva ore se va scurge tot zerul și va rămâne brânza în tifon.
Reteta clasica e BUNA !
Numai daca ai lapte direct de la sursa,ca cel din comert…….
A facut cineva dupa Reteta 2 ? N-am auzit niciodata branza de casa facuta cu zeama de lamaie, dar nu contest ca se poate face. Vreau doar sa stiu daca a facut cineva si cum a iesit . N-are gust acru ?!
Ii fac fetitei mele mereu si nu are deloc gust de lamaie!
Raspuns pt Lumi; branza dulce facuta din lapte fiert cu lamaie este excelenta .Buna la gust si nu e acra .Eu am folosit-o la tiramisu.
si cu tablete de lactat de calciu, de la farmacie, daca n-am uitat – 4 tablete/l lapte, faceam copiilor cand erau mici.
Multumim !!
Da imi place fff mult aceasta reteta este fff usoara si naturala. Multumesc
Dar mai am o intrebare as vrea sa fac si branza cas adica branza care se poate taia feli si care se serveste ca apwritiv sau pur si simplu cu orice.
Este dulce putin sarata dar e ceva mai tare …sa poate taia. Cred ca imi aduc aminte bunica folosea cheag dar nu stiu mai mult. A-ti putea sa imi spuneti si aceasta reteta. Myltumesc .
Da, am postat astăzi o rețetă despre cum se prepară cașul, o găsiți pe site.
Prima reteta este cea traditionala.Eu prepar zilnic din lapte natural,sursa vacutele mele dragi!
Branza de vaci naturala ,de casa !