Biluțe din SMOCHINE și COCOS – desertul ideal pentru hipertensivi și cei obosiți

Aceste biluțe de smochine și nucă de cocos sunt una din revelațiile momentului pentru adepții mâncatului simplu și sănătos, fără ingrediente sofisticate, și fără coacere.

Sunt de mii de ori mai bune decât bomboanele sclipitor ambalate și prăjiturile super-dulci din magazine.

bile din cocos

Dulci, aromate și cu o textură densă, unică, smochinele sunt fructele ideale pentru deserturile crude, fără zahăr și făină.

Rețeta prezentată este una din cele mai simple și mai delicioase pe care le putem prepara acasă, fie pentru o zi de weekend în familie, fie pentru o ocazie specială. Au și un aspect foarte atractiv, ideal pentru musafiri.

Biluțe de smochine și cocos – rețetă

Ingrediente

500 g de smochine uscate
• 300 g de nucă de cocos

Mod de preparare

Smochinele se lasă înmuiat într-un bol cu apă (cât să le acopere) și puțină esență de vanilie sau rom, apoi se dau prin robot sau prin mașina de tocat carne.

În pasta obținută se adaugă și apa în care au stat smochinele, apoi se pune nuca de cocos. Se poate adăuga și puțin ciocolată neagră, rasă.

Se amestecă bine cu mâna și se modelează biluțe de mărime medie, care se rostogolesc prin cocos, cacao, pudră de roșcove sau zahăr pudră.

Această compoziție se poate rula și ca un salam de biscuiți, folosind un celofan. Se ține o oră la frigider, apoi se taie felii, date prin nucă de cocos.

În loc de smochine se pot folosi curmale, care sunt mult mai dulci, sau caise deshidratate.

bilute din cocos

Biluțe de smochine și stafide – rețetă

Ingrediente

• 200 g de smochine deshidratate
• 200 g de stafide

Mod de preparare

Rețeta este cât se poate de simplă. Fructele se pun la hidratat într-un bol cu apă, circa o oră, apoi se dau prin mașina de tocat carne, sau se mixează în robotul de bucătărie. Din pasta obținută se formează biluțe cu mâinile, care se tăvălesc prin nucă de cocos, miez de nucă măcinat, migdale măcinate, cacao sau carob, lapte praf de soia, semințe de chia etc. Bulgărașii astfel formați se dau la frigider câteva ore, sau peste noapte.

Se poate renunța la stafide, și folosi doar smochinele.

bilute din smochine cocos

Bomboane de smochine, unt și cocos – rețetă

Ingrediente

• 500 g de smochine uscate
• 1 pachet de unt
• 100 g de nucă de cocos

Mod de preparare

Smochinele se mărunțesc printr-un robot, sau se dau prin mașina de carne. Se amestecă apoi cu untul și nuca de cocos.

Se poate adăuga și puțină miere, pudră de cacao sau carob. Se omogenizează și se formează biluțe, care se dau la final prin nucă de cocos. Se dau la frigider și se servesc peste câteva ore, sau a doua zi.

Beneficii

Fructele de smochin hrănesc, întăresc și energizează organismul. Sunt fructe pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase.

Conțin foarte mult potasiu și fibre, utile pentru inimă și digestie. Potasiul este mineralul care ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale la hipertensivi.

Fibrele conținute dau rapid senzația de sațietate și ne ajută să mâncăm mai puțin, și mai rar.

Un lucru mai puțin cunoscut este că smochinele conțin și o cantitate semnificativă de calciu, necesar sănătății oaselor și dinților.

Smochinele sunt tonice, nutritive, diuretice, expectorante, pectorale, sedative și stimulente. 

Contraindicații

Din cauza conținutului de oxalați, smochinele sunt contraindicate persoanelor care au pietre la rinichi sau bilă, sau care sunt predispuse la crize renale sau biliare.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.