Sirop de CIMBRU pentru tuse, infecții respiratorii și anemie (rețetă)

Tusea este un simptom, și nu o afecțiune în sine. Tușim atunci când se produce o iritație a mucoaselor căilor respiratorii, ca urmare a unui corp străin sau a excesului de mucus.

Sirop de Cimbru Rețetă

Sirop de Cimbru Rețetă

Se pot recunoaște două etape ale tusei: faza iritativă, când tusea este seacă (adică nu produce expectorație), și faza productivă (însoțită de secreții abundente). Pentru fiecare etapă, există anumite plante care pot ajuta. Pentru tusea uscată, iritativă, se recomandă plante cu o acțiune anti-tusivă, iar pentru tusea productivă, sunt de folos plantele cu proprietăți emoliente și expectorante, care conțin uleiuri esențiale.

Foarte multe boli pot provoca tuse. Tusea acută debutează brusc și este cel mai adesea cauzată de o răceală, de gripă sau de o infecție a sinusurilor. Aceasta nu durează mai mult de 2-3 săptămâni. Tusea cauzată de o infecție pulmonară precum bronșită se poate prelungi pe o durată mai mare de 4 săptămâni.

Astmul, alergiile, boala pulmonară obstructivă cronică, bronșita cronică, sinuzita cu scurgere în gât, fumatul activ sau pasiv, poluarea, refluxul gastroesofagian, precum și administrarea unor medicamente (ex. inhibitorii pentru scăderea tensiunii arteriale) sunt factori care pot cauza tuse cronică la unele persoane.

Sirop de cimbru – rețetă

În afecțiunile respiratorii, sunt indicate în mod special infuziile calde (nu fierbinți) sau siropurile din plante.

Ingrediente

• 1 mână de crenguțe de cimbru proaspăt sau uscat
• 1/2 cană de miere de albine
• 2 căni de apă
• 1/2 lămâie

Preparare

Se pune lămâia tocată mărunt într-un borcan de sticlă și se acoperă cu mierea de albine. Mierea va macera lămâia și astfel va rezulta un suc foarte sănătos și gustos. Între timp, cimbrul fărâmițat sau tăiat mărunt se pune într-o oală mică și se acoperă cu cele 2 căni de apă. Se lasă să fiarbă (la foc mic), până când lichidul se reduce la jumătate (1 cană de lichid). Se lasă apoi ceaiul la răcit și se strecoară și se toarnă peste mierea și lămâia din borcan. Se amestecă bine cu o lingură și se pune capacul. Siropul se păstrează la frigider, timp de 1 lună.

Adulții pot lua câte 2 lingurițe de sirop, de 3 ori pe zi, ca atare, sau dizolvate într-o cană cu ceai calde. La copiii cu vârsta de peste 7 ani se poate da câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, după mese, cu puțin ceai.

[wcepe_products ids=’7584′ button=’Cumpără aici’]

Efecte

Cimbrul este una din plantele utilizate de fitoterapia tradițională pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, precum tuse, bronșită sau infecții respiratorii. Cimbrul este de altfel o plantă aprobată de Comisia Europeană Germană pentru tratarea acestor afecțiuni, întrucât ajută la eliminarea excesului de flegmă și la calmarea tusei.

Două studii preliminare sugerează faptul că cimbrul poate ajuta la tratarea bronșitei acute și la ușurarea acceselor de tuse. Proprietățile vindecătoare ale plantei se datorează timolului, ingredientul activ din cimbru care acționează ca un agent antimicrobian puternic.

Atenție, cimbrul poate crește riscul de sângerare, mai ales la persoanele care iau medicamente anticoagulante (pentru subțierea sângelui) precum aspirină, warfarină etc.

Un studiu realizat în anul 2007 a arătat că mierea este mai eficientă decât medicamentele convenționale utilizate pentru tratarea tusei și a durerilor în gât. Datorită efectului calmant asupra gâtului iritat, mierea se poate folosi la prepararea unui sirop din plante, sau se poate consuma cu ceai sau apă caldă simplă. Mierea de albine nu se dă la copiii mai mici de 1-3 ani.

Surse:

http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/cough
http://www.reformationacres.com/2014/11/homemade-medicine-made-simple-sweet-lemon-honey-thyme-cough-syrup-recipe.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.