Cornulețe fragede pentru sărbători – fără untură (variantă fără zahăr)
Majoritatea rețetelor de cornulețe pentru sărbători se fac cu untură. Există însă și variante mai ușoare, în care se folosește unt.
Dacă nu doriți să puneți untură sau nu aveți în casă, încercați rețeta de mai jos. Cornulețele ies fragede în interior și crocante la exterior.
Lista de ingrediente este minimă, iar totul este gata în circa 30-40 de minute. Merită să încercați această variantă. Le puteți umple cu rahat sau cu magiun și nucă.
Dacă vreți să aibă o aromă mai deosebită sau intensă, puteți adăuga în aluat coajă rasă de lămâie sau portocală.
Cumpără coajă de lămâie și portocală fără pesticide
Cornulețe fragede fără untură – rețetă
Ingrediente (pentru 2-3 tăvi)
• 200 g de unt (80%)
• 200 g de smântână (20%)
• 400 g de făină
• 100 g de zahăr sau eritritol vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 1 ou
• 1 pliculeț praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• rahat și zahăr pudră sau eritritol măcinat
Mod de preparare
Începeți cu topirea untului. Acesta se taie bucăți și se pune pe bain-marie sau în cuptorul cu microune. Peste untul topit se adaugă zahărul sau îndulcitorul și se amestecă bine.
Separat, se amestecă făina cu praful de copt. Se toarnă amestecul de unt topit și se amestecă bine. Adăugați smântâna și omogenizați. Frământați apoi aluatul cu mâna. Este indicat să îl lăsați la frigider pentru circa 1-2 ore, ca să devină mai ferm și mai ușor de manevrat.
Se ia câte o bucată de aluat și se întinde pe masa de lucru înfăinată într-o foaie rotundă. Pentru a obține o foaie cât mai rotundă, o puteți decupa cu o farfurie.
Se taie foaia în 4 fâșii sau în 6-8. Depinde cât de mari sau groase vreți să faceți cornulețele. Mama mea le face de obicei mai mici și mai subțiri. Puneți câte o bucățică de rahat pe fiecare fâșie de aluat și rulați-o spre vârf sub formă de cornuleț.
Așezați cornulețele făcute în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt. Țineți cont de faptul că ele vor crește, așadar lăsați o distanță adecvată între ele.
Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și se lasă circa 15-20 de minute. Însă depinde de cuptorul fiecăruia, cât de bine coace.
Cornulețele trebuie să devină aurii. Dacă le țineți prea mult în cuptor se vor rumeni prea tare. Stați cu ochii pe ele ca să nu se ardă.
Pentru ca zahărul pudră să se prindă mai bine de ele, lăsați-le să se răcească de tot. Puneți zahărul pudră într-un bol și dați cornulețele prin ele, acoperindu-le bine.
Păstrați-le într-o pungă de hârtie sau într-un bol acoperit cu folie, într-un loc răcoros sau uscat (balcon, dulap).
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare pe care vă recomand să le încercați:
Fursecuri pentru Crăciun din 2 ingrediente (fără zahăr și gluten)
Prăjiturele pentru Crăciun, din fructe
Turte cu julfă de Ajun, sau „Pelincile Domnului” – prăjitura tradițională de Crăciun
Sursă rețetă: Dalida Cuisine, Cornulețe fragede fără untură: https://dalidacuisine.com/cornulete-fragede-fara-untura/