Uzvar – băutura tonică de iarnă a ucrainenilor
Poate ați mai auzit de această băutură, poate nu. Uzvar este versiunea de iarnă a compotului de fructe proaspete.
Se prepară din fructe uscate și mirodenii. Scopul sau efectul acestei băuturi este încălzirea corpului în sezonul rece.
Se pot folosi orice fel de fructe uscate: poame (mere uscate), caise uscate, stafide, coacăze, agrișe, curmale, stafide, smochine etc.
Fructele uscate au o densitate energetică foarte mare, de aceea sunt binevenite în perioada iernii, când tonusul multora dintre noi este scăzut.
Uzvar este în mod deosebit utilă în perioada postului Nașterii Domnului.
Citește și – Ceaiul din mere uscate alungă virozele
Cuprins
Uzvar – rețetă
Există două moduri de preparare a acestei băuturi: prin fierbere și prin infuzare.
Prima versiune prezentată este prin fierbere.
Ingrediente
- 300 g de felii de mere uscate
- 300 g de caise uscate
- 300 g de prune uscate (fără sâmburi)
- 200 g de stafide
- 2 steluțe de anason
- 1 baton de scorțișoară
- 1 păstaie de vanilie fără semințe
- coji de lămâie și portocală
- 3 litri de apă rece
Mod de preparare
Mai întâi de toate, puneți toate fructele uscate într-un bol încăpător. Turnați peste ele apă caldă și lăsați-le la înmuiat circa o jumătate de oră.
Clătiți-le la final cu apă curată.
Puneți apoi toate fructele și mirodeniile într-o cratiță. Adăugați apa și fierbeți la foc mic timp de o oră.
Fructele uscate îi dau o dulceață aparte, de aceea nu este nevoie să puneți zahăr la fiert.
În casă se va crea un miros foarte frumos și o atmosferă deosebită, ca de sărbători. De altfel, ucrainenii prepară această băutură în ajunul Crăciunului.
Cu o spumieră, scoateți fructele și mirodeniile. Nu le aruncați. Fructele fierte pot fi pasate cu un blender sau robot și servite cu orez fiert, terci de ovăz sau alte cereale la micul-dejun.
Turnați băutura obținută în sticle sau borcane și păstrați-le la frigider. rezistă 2 săptămâni.
Înainte de servire se încălzește.
Dacă nu este suficient de dulce, puteți adăuga puțină miere.
A doua metodă de preparare, prin infuzare, presupune să aduceți apa la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, stingeți focul.
Puneți capacul și acoperiți cratița cu un prosop sau cu o pătură, pentru a menține căldura cât mai mult timp.
Lăsați fructele și mirodeniile la infuzat de seara până dimineața sau minim 6 ore.
Când băutura s-a răcorit, scoateți fructele și mirodeniile și adăugați miere, dacă este nevoie.
Citește și – Bomboane din prune uscate și cacao – desert de post rapid și energizant!
Sugestii de servire
Uzvar se poate bea caldă, eventual cu puțin rom sau brandy, pentru un efect suplimentar de încălzire a organismului în zilele reci de iarnă.
Unii o servesc și rece, sau la temperatura camerei, precum compotul.
Uzvar poate fi considerată un tonic excelent pentru persoanele convalescente, care se recuperează după un episod de răceală sau gripă.
Fructele uscate sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și alți nutrienți valoroși.
Citește și – Cum se folosesc stafidele sau alte fructe uscate în rețete
Surse articol:
1. Tara’s Multicultural Table, Uzvar (Ukrainian Winter Punch) and Mamushka Cookbook Review: https://tarasmulticulturaltable.com/mamushka-cookbook-review-uzvar/
2. Ukrainian Recipes, Uzvar (Dried fruit compote) – Popular Ukrainian Christmas drink: https://ukrainian-recipes.com/uzvar-dried-fruit-compote-popular-ukrainian-christmas-drink.html