Bomboane din prune uscate și cacao – desert de post rapid și energizant!

Articol documentat

Aceste bomboane din prune uscate și cacao se pregătesc foarte repede. Ai nevoie de 3 ingrediente de bază: prune uscate (sau alte fructe uscate, dar cărnoase), miez de nucă și pudră de cacao sau de roșcove.

Nu-i așa că-ți surâde ideea preparării un desert atât de simplu care promite să fie pe măsură de delicios și sănătos?

Bomboane din prune uscate si nuci

Bomboane din prune uscate si nuci

Beneficiile prunelor uscate

Prunele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului în magazine. Însă au o prezență crescută iarna, când se găsesc de cumpărat la vrac. Mirosiți-le înainte pentru a vă asigura că nu miros a fum. Evitați prunele uscate afumate cu fum artificial.

Prunele uscate sunt concentrate în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Au efecte energizante și sățioase. Conțin 2 tipuri de fibre care înmoaie scaunele și ușurează eliminarea: sorbitol și isatină. De aceea sunt atât de eficiente în constipație.

Prunele uscate înmuiate în apă sunt un leac tradițional folosit și astăzi ca laxativ natural pentru adulți și copii.

În prunele uscate găsim cantități bune de vitamina K – necesară pentru buna coagulare a sângelui, pentru metabolismul osos și protejarea împotriva maladiei Alzheimer.

Citește și: Prunele uscate scad tensiunea arterială, protejează ficatul și oasele

Vitamina A și beta-carotenul pe care le conțin sunt importante pentru sănătatea mucoaselor, a pielii. Împreună cu luteina, criptoxantina și zeaxantina, acești compuși ajută la protejarea ochilor.

Prunele uscate sunt surse concentrate de minerale, precum cupru, mangan, potasiu și fier. Au și doze bune de vitamine din complexul B.

Bomboane din prune uscate și nuci – rețetă

Din cantitățile de mai jos vei obține circa 12 bomboane. Dacă vrei să îți iasă mai multe, dublează/triplează ingredientele, păstrând proporțiile sugerate.

Ingrediente

• 50 g de prune uscate
• 50 g de nuci
• 1 lingură de cacao
• opțional: 1 linguriță de miere
• pentru decor: fulgi de migdale, nucă de cocos, ovăz etc

Mod de preparare

Dacă prunele au sâmburi, înlăturați-i. Tăiați prunele bucăți mici și puneți-le într-un blender. Adăugați miezul de nucă, pudra de cacao și mierea de albine.

Mixați până rezultă un amestec omogen, ca o pastă. Puteți folosi orice fel de blender sau robot.

În cazul în care compoziția nu este suficient de închegată astfel încât să poată fi modelată, mai adăugați miez de nucă. Dacă este prea vârtoasă, mai adăugați miere, prune uscate sau apă simplă.

Luați câte o bucățică de compoziție și modelați-o între palme, dându-le o formă rotundă, de bilă.

La final, rostogoliți bomboanele prin fulgi de migdale, ovăz crocant, fulgi de nucă de cocos sau nucă măcinată. Le puteți acoperi de asemenea cu pudră de cacao sau de roșcove.

Păstrați bomboanele de prune și nucă într-o caserolă, în frigider. Stau mai bine de o săptămână, dacă rezistă atâta timp nemâncate!

Citește și: Prunele uscate reduc kilogramele și subțiază talia (studiu)

Sugestii

În compoziția acestor biluțe puteți adăuga și alte fructe uscate, precum curmale, caise, stafide, smochine.

Miezul de nucă poate fi înlocuit cu alune măcinate. Însă combinația dintre prune și nuci este absolut delicioasă! Dacă ați mâncat magiun de prune cu nuci știți deja acest lucru.

Cumpără de aici boabe de cacao întregi:

Surse bibliografice:

1. Nutrition and You, Prunes (dried plums) nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/prunes.html
2. Constanza Oriani, Prunes-Cocoa Energy Balls, A. Vogel: https://www.avogel.ca/en/food/recipes/prunes-cocoa-energy-balls/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.