Musaca de cartofi, ciuperci și broccoli

Vă prezentăm o rețetă de musaca de cartofi cu ciuperci și broccoli. Este o mâncare economică, sățioasă și ușor de preparat în casă. Se va sătura întreaga familie din ea!

Se păstrează bine la frigider. Este o mâncare practică și poate fi luată la serviciu sau la școală.

Musaca de cartofi, ciuperci si broccoli reteta

Musaca de cartofi, ciuperci si broccoli reteta: Timolina – www.freepik.com

Musaca tradițională…?

Unii pretind că musacaua este o mâncare cu origini grecești, însă nimeni nu știe cu adevărat din ce popor „se trage”. Nu se regăsește doar în bucătăria grecească, ci și în cea turcească și balcanică.

Se presupune că arabii sunt cei care au popularizat această rețetă odată cu introducerea vinetelor. Există de asemenea zvonuri cum că prima rețetă de musaca a fost descoperită într-o carte cu rețete turcești din 1862.

În anii ’20, Nikos Tselementes, bucătarul care a modernizat bucătăria grecească a încercat să înlăture orice urmă de influență turcească din mâncărurile tradiționale. Astfel, la rețeta clasică de musaca a adăugat sos bechamel și a transformat-o într-o mâncare „europeană”.

Ce este musacaua?

Musacaua este o mâncare gătită în cuptor. Rețeta originală constă din vinete, carne tocată (de regulă carne de vită) și sos bechamel.

De-a lungul timpului au apărut însă numeroase versiuni de musaca, inclusiv variante vegetariene. Există musaca de legume, preparate din cartofi, ciuperci și dovlecei.

Citește și: Musaca dietetică, din legume (vinete, dovlecei, roșii)

Musaca de cartofi, ciuperci și broccoli – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de cartofi
• 1 broccoli
• 6 ouă
• 1 ceapă
• 1 ardei kapia
• 1 kg de ciuperci
• 200 g de telemea
• 200 g de cașcaval
• pătrunjel verde
• sare, piper, condimente după gust

Cum se face musacaua cu cartofi și broccoli

Curățați, spălați și tăiați cartofii felii. Puneți-i la fiert într-o cratiță cu apă și puțină sare. Tăiați broccoli în două, înlăturați nervura principală și desfaceți-l buchețele mici . Spălați-le și fierbeți-le separat, la fel ca și cartofii.

Între timp, spălați ciupercile și tăiați-le felii. Tăiați ceapa și ardeiul fâșii lungi și căliți-le într-o tigaie cu puțin ulei. Adăugați și ciupercile și lăsați-le să se înmoaie.

Când cartofii și broccoli au fiert, scoateți-i cu o paletă și scurgeți-i prin sită punând-i în vase separate.

Trebuie să folosiți o tavă cu pereții înalți (poate fi și un vas yena). Ungeți-o cu puțin ulei sau cu unt. Așezați un strat de felii de cartofi. Adăugați apoi un strat de telemea rasă și din nou un strat de cartofi. Puneți apoi un strat de ciuperci călite și un strat de broccoli.

Bateți ouăle și adăugați sarea și condimentele. Turnați compoziția în tavă. Radeți deasupra cașcavalul și presărați pătrunjelul verde.

Puteți alterna altfel straturile de legume, după preferință, sau în funcție de dimensiunea tăvii.

Introduceți tava în cuptor la 180 de grade Celsius. Întrucât legumele sunt deja fierte, nu trebuie să lăsați musacaua prea mult în cuptor, ci numai cât să se închege ouăle și brânza să se topească.

Lăsați-o să se răcească și apoi o puteți tăia pătrățele. Este foarte bună și caldă și rece. Merge foarte bine alături de un file de pește fript.

Citește și: Musaca de post, cu legume – o rețetă simplă, reușită

Sursă: Ethel Dilouambaka, What Are The Origins Of The Beloved Moussaka? Culture Trip: https://theculturetrip.com/europe/greece/articles/what-are-the-origins-of-the-beloved-moussaka/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.