Margarină făcută în casă, fără conservați și arome artificiale
Cei de la SanoVita ne propun o rețetă simplă de margarină vegetală, pe care oricine o poate prepara în casă.
Este o alternativă excelentă la margarina și untul vegan din comerț, care conțin numeroase ingrediente nefavorabile sănătății.
Experții din cadrul Asociației Pro Consumatori (fosta APC România) au analizat 30 de sortimente de margarină din magazine și au descoperit că:
– 77% conțin acid citric
– 60% conțin conservanți și arome artificiale
– 43% au ca principal ingredient apa
Citește și:
Acest produs alimentar este foarte bogat în acizi grași trans, care au fost asociați cu circa 50.000 de decese pe an în țările europene. Aceste grăsimi nocive apar pe etichetă sub numele de „mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerină”.
Principalele uleiuri vegetale folosite la prepararea margarinei sunt uleiul de palmier, uleiul de rapiță, uleiul de cocos și uleiul de floarea-soarelui.
Grăsimile trans sunt grăsimi parțial hidrogenate care pot duce la apariția inflamațiilor și a bolilor cardiovasculare, inclusiv a infarctului miocardic.
Cele mai sănătoase surse de grăsimi sunt: uleiul de măsline extravirgin presat la rece, uleiul de in, uleiul de nucă presat la rece și uleiul de cânepă. Aceste uleiuri au proprietăți antiinflamatoare și numeroase beneficii pentru organism.
Citește și:
5 grăsimi vegetale “bune” care stimulează și mențin sănătatea creierului
Unt vegetal – rețetă
Ingrediente
• 240 ml de ulei de cocos presat la rece
• 8 linguri de făină de migdale
• 60 ml de ulei de floarea-soarelui
• 150 ml de lapte de migdale
• 2 lingurițe de drojdie inactivă
• 1 linguriță de oțet din cidru de mere
• 1 linguriță de sare
• 1 vârf de cuțit de pudră de turmeric
Mod de preparare
Curățați migdalele de coajă și măcinați-le cu un robot de bucătărie, un blender manual sau o râșniță puternică. Trebuie să obțineți o făină fină.
Adăugați sarea, fulgii de drojdie inactivă și turmericul, apoi laptele și oțetul. Mixați din nou, până rezultă o compoziție omogenă. Adăugați uleiul de cocos lichid (topiți-l pe bain-marie dacă este solid, sau lăsați-l undeva la cald până se lichefiază).
Uleiul de cocos trebuie să fie dezodorizat, adică rafinat, pentru a nu avea gust intens de cocos.
Mixați la viteză maximă timp de 1-2 minute. Trebuie să rezulte o cremă aerată, ca un unt.
Transferați margarina într-o cutie rotundă, dreptunghiulară sau de care vreți. Puneți capacul și lăsați margarina să stea în frigider câteva ore, pentru a deveni solidă.
Margarina vegetală poate fi consumată ca atare, pe pâine sau biscuiți, sau poate fi adăugată în piure, aluaturi și alte rețete care nu necesită prăjire.
Surse:
1. APC România, Margarină cu aromă de unt și conservanți! http://www.apc-romania.ro/ro/i-margarina-cu-aroma-de-unt-si-conservanti/NDcxLTE.html
2. Expertul Sanovita, Unt Vegan: https://www.sanovita.ro/blog/unt-vegan/