Pește la cratiță cu sos de roșii – rețetă mănăstirească

Peștele este foarte sănătos, o știm cu toții. Este bogat în Omega-3, proteine, vitamina D, seleniu și mulți alți nutrienți benefici.

Asociația Americană a Inimii, Dietary Guidelines for Americans și alți experți recomandă 2 porții de pește pe săptămână. Foarte multe studii au arătat că persoanele care urmează acest sfat și mănâncă pește de câteva ori pe săptămână au un risc mai mic de atac de cord fatal, comparativ cu cei care nu consumă pește sub nici o formă.

Peste cu sos de rosii

O recenzie pe 20 de studii care au inclus câteva mii de participanți a demonstrat că 85-250 g de pește pe săptămână reduc riscul de deces din cauza unei boli de inimă cu 35%. Acest beneficiu a fost constatat în cazul sortimentelor de pește gras, precum somonul, macroul, heringul, anșoa sau sardinele.

El se datorează faptului că acizii grași esențiali Omega-3 protejează inima de tulburări periculoase de ritm, scad presiunea arterială, funcția sănătatea vaselor de sânge. Dacă sunt administrați în cantități mai mari, Omega-3 pot reduce inclusiv trigliceridele și inflamațiile din corp.

Citește și „Un PEȘTE pe zi” ține doctorul CARDIOLOG departe!

Experții atrag atenția consumatorilor asupra riscului de contaminanți și toxine din pește. Femeile însărcinate și copiii trebuie să evite consumul de ton sau pește-spadă în cantități mari din aceste considerente. Cel mai bine este să consumați pește proaspăt, de captură.

Pește cu sos de roșii – rețetă

Peștele este versatil și ușor de incorporate în numeroase rețete. Evitați să mâncați pește prăjit. Optați pentru pește făcut la cuptor, este mult mai sănătos și totodată mai gustos.

Ingrediente

• 8 bucăți de pește
• 500 ml de suc de roșii
• 1 ceapă mare
• 2-3 foi de dafin
• 6 linguri de ulei
• 2 litri de apă
• sare, boabe de piper, pătrunjel

Preparare

Peștele se curăță, se taie bucăți, se spală și se dau cu sare. Se lasă să stea 10 minute. Puteți folosi bucăți dintr-un pește mare (crap, novac, chinezesc, știucă, păstrăv etc.)

Tocați ceapa mărunt și puneți-o într-o cratiță cu uleiul. Adăugați frunzele de dafin, piperul și apa. Lăsați să fiarbă 20 de minute, apoi adăugați peștele și sucul de roșii. Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi pastă de tomate sau bulion diluat cu apă.

Citește și PEȘTELE copt previne pierderea MATERIEI cenușie a CREIERULUI

Asigurați-vă că lichidul din cratiță acoperă bucățile de pește. Lăsați mâncarea să fiarbă un sfert de oră, apoi stingeți focul. Presărați deasupra pătrunjelul verde tocat mărunt.

Surse:

1. Harvard T. Ch. Chan, Is it okay to eat fish every day? https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/is-it-okay-to-eat-fish-every-day/
2. Harvard T. Ch. Chan, Fish: Friend or Foe? https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fish/
3. Tudor Osiac, Pește la cratiță cu sos de roșii, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, pp. 115-116

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.