PEȘTELE copt previne pierderea MATERIEI cenușie a CREIERULUI

Studiile observaționale ample au arătat că persoanele care consumă pește cu regularitate au riscuri mai mici de atac de cord, accident vascular cerebral și deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Totodată, consumatorii de pește au rate mai mici de declin cognitiv și depresie.

Cercetătorii au descoperit totodată că cei care mănâncă pește în fiecare săptămână au o cantitate mai mare de materie cenușie în centrele creierului care reglează memoria și emoțiile

Peștele este unul din cele mai bune alimente care susțin integritatea structurală și funcțiile creierului, datorită conținutului bogat în Omega-3

Consumul de pește poate aduce îmbunătățiri pe termen lung asupra creierului și a sistemelor vasculare care afectează sănătatea cerebrală, întârziind procesele degenerative asociate cu vârsta.

Oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburg au investigat efectele neuro-protectoare ale consumului de pește pe un grup de 260 de persoane (cu vârsta de peste 65 de ani) cu funcții cognitive normale.

Rezultatele au arătat că consumul săptămânal de pește copt sau fript a fost asociat cu un volum mai mare al materiei cenușiiCercetătorii au descoperit că creierul persoanelor care au consumat pește de cel puțin 1-4 ori pe săptămână era cu 14% mai mare.

________________________________________________________________________________________________

Materia cenușie este o componentă importantă a sistemului nervos central care conține cele mai multe celule neuronale ale creierului. Neuronii procesează informațiile și stochează amintirile. 

Se găsește în creier, în trunchiul cerebral, în cerebel și de-a lungul măduvei spinării. Include și regiuni ale creierului implicate în controlul muscular, percepția senzorială – precum văzul și auzul, memoria, emoțiile, vorbirea, luarea de decizii și auto-controlul.

Cercetătorii britanici de la Universitatea College din Londra – Institutul de Neuroștiințe Cognitive – au găsit o legătură importantă între capacitatea de a reflecta înainte de acționa și cantitatea de materie cenușie din creier.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, materie cenușie din creier se pierde. Cercetătorii susțin că alimentația și stilul de viață au o influență importantă asupra sănătății cerebrale.

________________________________________________________________________________________________

Un alt studiu, realizat la Școala de Sănătate Publică Harvard din Boston a arătat că la persoanele vârstnice, consumul de ton sau alt tip de pește fript sau copt poate reduce riscul unui accident vascular cerebral ischemic.

________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Raji CA, Erickson KI, Lopez OL, Kuller LH, Gach HM, Thompson PM, Riverol M, Becker JT., Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss, Am J Prev Med. 2014 Oct;47(4):444-51. doi: 10.1016/j.amepre.2014.05.037. Epub 2014 Jul 29 

2. Mozaffarian D, Longstreth WT Jr, Lemaitre RN, Manolio TA, Kuller LH, Burke GL, Siscovick DS., Fish consumption and stroke risk in elderly individuals: the cardiovascular health study, Arch Intern Med. 2005 Jan 24;165(2):200-6 

3. Giuseppe Grosso, Fabio Galvano, Stefano Marventano, Michele Malaguarnera, Claudio Bucolo, Filippo Drago and Filippo Caraci, Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms, Oxid Med Cell Longev, 2014; 2014: 313570 

4. Morris MC, Evans DA, Tangney CC, Bienias JL, Wilson RS, Fish consumption and cognitive decline with age in a large community study, Arch Neurol. 2005 Dec; 62(12):1849-53. Epub 2005 Oct 10 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.