Sfânta Xenia din Petersburg – Cea Nebună Pentru Hristos

Ziua de 24 Ianuarie este o zi specială pentru noi românii, pentru că omagiem Ziua Unirii Principatelor Române.

Această dată are însă un caracter cu totul deosebit în ceea ce priveşte sfinţii care sunt amintiţi în calendarul nostru creştin-ortodox.

Sfânta Xenia cea nebună pentru Hristos

Sfanta Xenia din Sankt Petersburg: Comenzi icoane.net

Astăzi o sărbătorim pe Sfânta Xenia din Sankt-Petersburg, una din cele mai controversate personalităţi din Rusia secolului XVIII. În calendarul nostru vedem pomenită o altă sfântă cu numele de Xenia, care este de origine romană.

Noi am ales-o pe Sfânta Xenia din Cetatea lui Petru deoarece aceasta a reuşit – prin minunile sale să atragă atenţia şi inimile multor oameni din zilele noastre. Fericita Xenia săvârşeşte şi astăzi miracole pentru cei care i se roagă cu credinţă.

Dintre sfinţii pământului rusesc, Sfânta Xenia este una din cele mai iubite icoane vii ale creştinismului. Ea poate fi percepută ca o sfântă de neînţeles pentru mulţi dintre noi.

Comunitatea rusă nu a putut ţine această lumină prea mult timp ascunsă, drept care sfânta a fost făcută cunoscută întregii lumi.

Viaţa Sfintei Xenia din Petersburg

Această sfântă s-a numit Xenia Grigorievna şi a trăit în oraşul Petersburg ca o femeie obişnuită. La vârsta tinereţii, s-a căsătorit cu Andrei Theodorovici, colonel.

Au trăit patru ani în pace. Căsnicia lor era întemeiată pe credinţă şi dragoste. Tocmai datorită acestui fapt, Sfânta este foarte atentă în mod special la rugăciunile legate de problemele de familie.

Mulţi credincioşi mărturisesc că au primit ajutor neaşteptat de la Sfântă în diferite probleme conjugale.

Moartea fulgerătoare a soţului ei a schimbat viaţa tinerei cu desăvârşire. Andrei Theodorovici a murit subit în timpul unei petreceri. Xenia avea pe atunci doar 26 de ani, rămânând astfel singură.

Acest eveniment neprevăzut a determinat-o pe tânăra Xenia să cerceteze cu atenţie semnificaţia vieţii veşnice, ajungând la o înţelegere duhovnicească profundă.

Dându-şi seama că toate bogăţiile lumii sunt deşertăciune, a căutat bucuria în Hristos. Atinsă de un fior dumnezeiesc, sfânta s-a grăbit să împartă toată averea săracilor. Până şi casa i-a dăruit-o unei prietene.

Numită „nebună” pentru Hristos

Sfânta Xenia a devenit astfel „nebună întru Hristos”, lumea considerând-o dezechilibrată mintal în urma morţii soţului ei.

Dorind cele cereşti, Sfânta a dispărut din oraş vreme de opt ani, trăind o viaţă retrasă în compania unei alte sfinte pustnice, ambele fiind povăţuite de un stareţ luminat.

Către finalul vieţii sale pământeşti, Fericita Xenia a revenit în Petersburg, îmbrăcată într-o uniformă veche a soţului ei.

Aspectul ei era cutremurător, de aceea mulţi o considerau de-a dreptul nebună. Nu mai răspundea acum nici la numele ei, ci se numea pe sine Andrei Theodorovici – numele soţului răposat. Această decizie a fost adesea interpretată ca o dovadă de iubire şi devotament faţă de soţul ei.

Sfânta Xenia a dorit să preia din povara păcatelor lui şi a morţii sale nefericite, ducând o viaţă de maximă asprime. În majoritatea timpului era văzută cutreierând străzile oraşului cu un baston în mână, întocmai ca o cerşetoare.

Toţi râdeau de ea, însă Fericita era pururea cu Hristos în inimă, într-o smerenie desăvârşită. Nopţile le petrecea pe câmp, în adâncă rugăciune.

Cu timpul însă, locuitorii oraşului au înţeles că Xenia era mai mult decât o cerşetoare. Au început aşadar să o invite în casele lor, oferindu-i mâncare şi haine pentru a rezista iernilor grele.

Ea însă niciodată nu le păstra pentru ea, ci le împărţea săracilor, alegând să-şi păstreze nevoinţa. Uimitor era că Fericita a început a face previziuni, pe care oamenii nu le înţelegeau numaidecât.

Sfânta obişnuia să îi atenţioneze pe oameni cu privire la diferite necazuri care aveau să li se întâmple şi să facă rugăciuni în taină pentru rezolvarea lor. Aşa au început ei a cunoaşte starea desăvârşită a Sfintei şi harurile (înainte-vederii) primite de la Dumnezeu în urma nevoinţelor sale.

Mutarea la Domnul

A venit şi vremea când nu a mai putut fi zărită pe străzile oraşului. Atunci au înţeles că fericita a fost chemată de Domnul. Locuind acum în Biserica cerească, Sfânta Xenia nu a uitat lumea cea păcătoasă în care noi trăim.

De aceea ea a rămas grabnic-ajutătoare tuturor celor aflaţi în necazuri şi primejdii, rugându-se neîncetat lui Dumnezeu pentru toţi care o cheamă cu încredinţarea că vor primi ajutor.

Cinstitele moaşte ale cuvioasei se află astăzi în Cimitirul ortodox Smolensk din Sankt-Petersburg şi sunt cuprinse în Paraclisul închinat acesteia.

Este cel mai vizitat mormânt din cimitir, pelerini din toate colţurile lumii adunându-se aici în orice zi a anului pentru binecuvântare şi rugăciuni. Sfânta a început să fie căutată de credincioşi cu mult timp înainte de canonizarea ei oficială, mai ales de către bolnavi.

Acatistul Sfintei Xenia este foarte folositor celor care au probleme în viaţa de familie sau la serviciu.

Troparul Sfintei Xenia

„Iubind sărăcia lui Hristos, acum te îndulceşti de ospăţul cel veşnic. Cu nebunia cea părută ai ruşinat nebunia acestei lumi, prin smerenia Crucii, ai primit puterea lui Dumnezeu. Pentru aceasta, dobândind darul ajutorării prin minuni, fericită Xenia, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne izbăvească prin pocăinţă de tot răul!”

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.