Dumnezeu caută la SUFLET, nu la cele din afară – Părintele Efrem Filotheitul

„Noi creștinii suntem datori să ne îngrijim mult de modul în care ne vom mântui. Înfricoșător lucru este mântuirea noastră„, spune Părintele Efrem Filotheitul. Trebuie să ne preocupăm mult mai mult de felul în care ne vom mântui decât să ne ostenim zadarnic în a aduna comori pământești care se vor strica sau se vor lua de la noi.

„Mântuirea sufletului nostru nu este o joacă. Nu ne putem juca cu sufletul nemuritor.

Părintele Efrem Filotheitul

Părintele Efrem Filotheitul

Trebuie să fim atenți să nu ne orbească lucrurile pământești. Căci grija multă pentru cele trupești este amăgire”, întrucât toate sunt trecătoare pe pământ. Toate ne-au fost lăsate pentru a le folosi doar atât cât e necesar traiului de zi cu zi.

Principala noastră preocupare trebuie să fie cum să ne facem plăcuți lui Dumnezeu, cum să ajungem la mântuirea sufletului nostru nemuritor.

De suflet trebuie să ne îngrijim mai întâi. Să-l îmbrăcăm, să-l hrănim, și să-l scoatem din închisoare osândei, vinovăției și păcatului. Toată grija noastră trebuie să fie cum să ne curățim sufletul, cum să îl modelăm după voia lui Dumnezeu, cum să facem să nu intrăm în iad.

Deși moartea este o certitudine, nu ne gândim deloc la ce vom face după ce ne vom muta la cele cerești. Trebuie „să cerem în rugăciunea noastră ca Dumnezeu să ne dea pocăință, întoarcere, sfârșit bun și răspuns bun înaintea marelui Judecător.”

Închidem ochii, și îndată ce-i închidem pe aceștia ni se deschid ceilalți, și începe imediat cealaltă viață. Suntem muritori și în trecere pe pământ, și într-o zi vom pleca la cele veșnice, la Dumnezeu.

Trăim însă ca și când credem asta fără convingere. De aceea patimile și slăbiciunile ne biruie, lumea ne atrage și făurește în noi alte idei, nu cele pe care le vrea Dumnezeu.”

Din faptele noastre se va vădi în ce măsură credem în Dumnezeu și în veșnicia sufletului. Să nu hoinărim încoace și încolo, jucând, petrecând și devenind altfel decât ne-a creat Dumnezeu. Să lăsăm acestea și să ne îngrijim cum să ne facem plăcuți lui Dumnezeu.

Dumnezeu se uită la suflet, nu la cele din afară. La cele din afară se uită diavolul și păcatul. Dumnezeu privește la cele dinăuntru. Să înfrumusețăm sufletul nostru cu virtuți! Când ne împodobim pe dinafară, ne stricăm pe dinăuntru și sluțim și sufletul nostru. Pentru toate acestea, Dumnezeu ne va cere socoteală.

Să lăsăm grija traiului nostru și să ne preocupăm de cum să lucrăm sufletul nostru și să îl facem rodnic în fața lui Dumnezeu”, adică iubitor de oameni, îngăduitor, răbdător, liniștit, smerit, pașnic și împăciuitor, plin de compasiune și înțelegere față de toți, milostiv, lesne iertător. Acestea sunt podoabele sufletului, sau virtuțile pe care vrea Dumnezeu să le lucrăm.

Căci atunci când omul nu are mângâiere de la Dumnezeu, sufletul lui nu-și poate găsi odihna nicăieri, nici măcar ăn fericirea lumii acesteia materiale, pentru că lucrurile materiale sunt străine de firea lui, spune Părintele Efrem.

Sufletul trebuie hrănit cu rugăciune și cu lucrarea virtuților. Doar atunci omul se simte împlinit și Îl simte înlăuntrul său pe Dumnezeu.

„Trebuie să curățim sufletul nostru de viața de aici, folosind diferite mijloace de curățire, precum taina Sfintei Spovedanii, lacrimile, nevoința, războiul cu gândurile, cu simțurile și cu orice alt păcat. Mai întâi trebuie să curățim sufletul nostru și apoi Dumnezeu ne va da harul Său.”

Să nu fim prefăcuți, și să ne spălăm doar pe dinafară, iar pe dinăuntru să lăsăm mintea și sufletul necurate. Căci „ochii lui Dumnezeu le văd pe toate.

Pe oameni îi putem păcăli. Vom arăta altă față, dar cele dinăuntru sunt cunoscute de către Dumnezeu. Să ne străduim să devenim cum trebuie pe dinăuntru. Să ne schimbăm, să umplem timpul pe care ni l-a dat Dumnezeu cu fapte bune, cu gânduri bune, cu simțăminte curate. 

Sursă: https://www.youtube.com/watch?v=6aK6TMADGPM

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.