PSALMII liniștesc sufletul, aduc ajutor îngeresc, alungă demonii și oboseala zilei – Sfântul Vasile cel Mare

În cuvântul rostit de Sfântul Vasile cel Mare înaintea Psalmilor, acesta ne lasă să înțelegem că Psaltirea este ca o terapie binefăcătoare pentru cei care o citesc.

Psalmii dau tărie sufletului și trupului, și acționează ca un medicament puternic pentru toate neputințele noastre, fie ele de natură emoțională, psihică sau fizică.

Citirea Psaltirii

Citirea Psaltirii

Psalmii au un efect calmant asupra spiritelor noastre zbuciumate și tulburate de griji, de patimi, de ispite și de felurite angoase. Iată ce frumos spune despre aceasta Sfântul Vasile cel Mare:

„Psalmul este liniștirea sufletelor, răsplătitorul păcii, potolitorul gălăgiei și al valurilor gândurilor.

Psalmul este alungătorul demonilor, aducătorul ajutorului îngeresc, arma pentru teama de noapte, liniște pentru oboseala zilei, pavăza și mângâierea oamenilor credincioși, iar pentru femeile credincioase, una din cele mai potrivite podoabe.”

Aceasta sună întocmai ca și prospectul unui medicament tranchilizant, prescris pentru persoanele agitate sau cu tulburări psihice și nervoase.

Vedem însă că efectul psalmilor merge mult mai departe de latura trupească. Ei pătrund adânc înlăuntrul nostru, și au puterea să schimbe cugetele noastre și mișcările inimii, făcându-le bune și bineplăcute lui Dumnezeu.

Citirea psalmilor ajută la vindecarea viciilor, la stingerea iuțimii și a vrajbei dintre oameni:

„El (psamul) face să slăbească mânia sufletului, și înfrânează pornirea către patimi; este tovarășul prieteniei, apropierea celor care stau departe, ca unul care împacă pe cei ce-și poartă vrăjmășie. Căci cine oare mai poate fi socotit vrăjmaș al altuia, atunci când își unește glasul la un loc cu el, pentru a da laolaltă laudă lui Dumnezeu?”

Cântarea de psalmi se numește psalmodiere, și ea este dătătoare de tot binele și de iubire între frați. Căci așa zice în psalmul 132: „Iată acum ce este bun și mai frumos decât numai a locui frații împreună.”

Psalmii fac „să se nască în inima credinciosului dorul după Dumnezeu. Chiar și din inimile de piatră, psalmul stoarce lacrimi. El este o faptă îngerească, o trăire cerească, o mireasmă duhovnicească.” Căci îngerii petrec neîncetat în cântări și slavoslovesc pururea pe Dumnezeu.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.