Rugăciunea de întărire în vremea Postului Mare

Această rugăciune se citește în fiecare post, având ca „efect” încurajarea și întărirea sufletului în a duce lupta cea bună până la capăt.

Mai ales în Postul Paștelui avem nevoie de harul lui Dumnezeu pentru a birui toate tentațiile și a ne înfrâna de la toate plăcerile păcătoase.

Rugaciune de intarire in timpul Postului Mare

Rugaciune de intarire in timpul Postului Mare: Vecstock

De aceea se și numește „Postul mare”, deoarece este cel mai lung dintre toate, dar și cel mai aspru.

Rugăciunea în post este esențială. Fără rugăciune nu putem posti ușor. Nu ne putem supune trupul duhului. Prin rugăciune luăm putere de la Dumnezeu ca să biruim toate răutățile și să rămânem neclintiți în fața ispitelor.

Rugăciunea și postul sunt inseparabile. Niciuna nu se poate realiza desăvârșit fără cealaltă. Postul nu trebuie înțeles doar ca o oprire de la mâncărurile grase și cărnoase. Postul este un antrenament al trupului, dar și al sufletului și minții.

Este o perioadă de disciplinare și de înfrânare a pornirilor rele. Postul este abținerea de la păcate și omorârea patimilor.

Mântuitorul Însuși accentuează că doar prin rugăciune și post se poate curăți omul de duhurile cele rele. Rugăciunea și postul alungă stăpânirea demonilor din noi care ne îndeamnă spre ură, ceartă, pizmă, clevetire și altele asemenea.

Postul poate fi privit și ca o rugăciune a trupului. „Trupul se roagă prin post în sensul că prin sfințenia la care ajunge, devine primitor al harului divin, putându-se împărtăși prin rugăciune, asemenea sufletului, de comuniunea iubirii lui Dumnezeu”.

Rugăciunea cuprinde nu doar sufletul, ci și trupul, făcându-l vrednic de a primi într-însul pe Duhul Sfânt.

Sfântul Siluan Athonitul spunea că un pântece plin nu se poate face locaș al Duhului Sfânt, nici mintea nu se poate înălța cu ușurință la Dumnezeu ca să se roage.

Lipsa postului, adică a înfrânării ni se face piedică în practicarea rugăciunii curate și frumos mirositoare.

Iată ce spune Sfântul Grigorie Sinaitul:  „Căci, îngreunându-se stomacul și tulburându-se prin aceasta mintea, nu mai poate zice rugăciunea cu tărie și curăție. Ci, biruită de somn, din pricina aburului multor mâncări, dorește să doarmă degrabă, din care pricină îi vin în minte în vremea somnului nenumărate năluciri”.

Rugăciunea de întărire în vremea Postului Mare

¤ ¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤ ¤¤ ¤ ¤ ¤

Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe. Cel ce mai înainte ai întocmit, prin legea Ta cea veche și nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm:

Întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruința asupra păcatelor.

Ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună-plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Rugăciune la începutul Postului Mare – întăritoare și luminătoare a sufletului și a trupului

Surse articol:

1. Doxologia, Rugăciune care se citește în fiecare post: https://doxologia.ro/rugaciune-care-se-citeste-fiecare-post
2. Preot prof. univ. dr. Sorin Cosma, Postul ca rugăciune a trupului, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/credinta/postul-rugaciune-trupului-88350.htm

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.