Care este cea mai înaltă rugăciune?

Sunt mai multe trepte de rugăciune. Starețul Arsenie Strelțov spune că fiecare om se roagă după așezarea inimii, după starea sa lăuntrică, după harul pe care îl are de la Dumnezeu, după silire, după concentrarea în rugăciune.

Rugăciunea se împarte și după feluri. O rugăciune este de cerere, alta de laudă, alta de mulțumire.

Care este cea mai inalta rugaciune

Care este cea mai inalta rugaciune

Rugăciunea de cerere

Acest tip de rugăciune are în vedere înaintarea unei cereri a noastre către Dumnezeu. De cele mai multe ori, la ea apelăm atunci când trecem prin ispite, prin necazuri, prin nenorociri.

Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute la vreme de încercare sau de boală, la vreme de durere sau în lipsuri.

Există și rugăciuni de cerere pentru iertarea păcatelor. Ne putem ruga cu acest tip de rugăciune pentru noi înșine, pentru semenii noștri sau pentru cei care s-au mutat la Domnul.

Rugăciunea de mulțumire

Al doilea tip de rugăciune, care se află pe treapta a doua, este rugăciunea de mulțumire, pentru ajutorul pe care Dumnezeu ni l-a dat nouă sau semenilor noștri, pentru împlinirea unor cerere.

Există și o rugăciune de mulțumire adusă pentru mila lui Dumnezeu și darul vieții. Această rugăciune are în ea multă recunoștință și smerenie.

Ea se arată „ca o întoarcere a datoriei omului către Dumnezeu, pentru împlinirea celor cerute mai înainte de rugăciunea de cerere”.

Rugăciunile de mulțumire pot fi aduse lui Dumnezeu, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu sau sfinților cărora ne-am rugat.

Rugăciunea de slavă

Mai mare decât rugăciunea de mulțumire este rugăciunea de slavă. Aceasta este cea mai înaltă formă de rugăciune adusă lui Dumnezeu, Făcătorul tuturor celor văzute și nevăzute.

Este o rugăciune care cuprinde laudă și totodată doxologie. Îi dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot ce rânduiește în viața noastră, plăcut sau dureros.

Cea mai înaltă rugăciune

A aduce slăvire lui Dumnezeu chiar și în necazuri este un lucru pe care sfinții îl fac. De aceea rugăciunea aceasta este mare.

Domnul este Ziditorul nostru. Toate vin de la El, El ne-a zidit și ne-a dat putința unei vieți evlaviose pe pământ, ca să ne mântuim și după înurarea Lui să intrăm în Împărăția lui Dumnezeu”.

Sfântul Ioan Gură de Aur obișnuia să spună adesea: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”. Acestea au fost de altfel ultimele sale cuvinte.

Aceasta este cea mai înaltă rugăciune a sufletului”. Ea pornește mai întâi de la mulțumirea adusă lui Dumnezeu pentru pronia Sa mântuitoare.

Oricine își dă întreaga silință în rugăciunea de mulțumire poate să intre în sfera rugăciunii de slavă”.

Citește și: Rugăciunea care cuprinde toate cererile și nevoile noastre

Sursă articol: Cuvânt de Folos, Starețul Arsenie Strelțov – Rugăciunea după învoială ce se spune împreună: https://cuvantdefolos.ro/rugaciunea-dupa-invoiala-ce-se-spune-impreuna/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.