Care sunt cele 7 rugăciuni zilnice și pentru ce se citesc

Creștinii practicanți, care merg cu regularitate la slujbe, au auzit probabil că există cele șapte laude care se citesc în Biserică.

Ele se fac cu precădere în mănăstiri, în mitropolii, dar și în unele biserici de mir cu program liturgic zilnic.

Cele 7 rugaciuni zilnice

Cele 7 rugaciuni zilnice

Care sunt cele 7 rugăciuni zilnice

Cele șapte laude dumnezeiești sunt: Miezonoptica, Utrenia, Ceasul 1, Ceasul 3, Ceasul 6, Ceasul 9, Vecernia și Pavecernița.

Fiecare dintre aceste slujbe corespunde unui timp din zi sau anumitor ore, care nu sunt lipsite de semnificație.

Semnificații și ore la care se citesc

Vremile orânduite și rugăciunile sunt în număr de șapte, după numărul darurilor Duhului, căci și sfintele rugăciuni sunt prin Duhul”. 

Miezonoptica se citește la miezul nopții, adică după ora 24:00. Acest timp corespunde cu rugăciunea pe care Mântuitorul a făcut-o noaptea în Grădina Ghetsimani, înainte de a fi prins și dus la judecată.

Utrenia este o laudă de dimineață, care se citește atunci când se face ziuă. Rugăciunea de dimineață are un caracter de mulțumire, căci Dumnezeu a binevoit să ne arate lumina unei noi zilei.

Ceasurile se citesc în amintirea ceasurilor pe care Domnul le-a petrecut pe cruce. Ceasul 1 corespunde cu ora 6:00. Ceasul 3 corespunde cu ora 9:00 și cu ora la care Duhul Sfânt S-apogorât peste sfinții Apostoli.

La ora a treia Domnul a primit sentința morții de la Pilat. La ora a șasea Hristos a fost pironit pe Cruce. La ora a noua s-au cutremurat toate stihiile de frica răstignirii Ziditorului.

Ceasul 6 se citește la ora 12:00, iar Ceasul 9 la ora 15:00, timpul în care Hristos a pătimit pe Cruce, spălând prin răstignirea și jertfa Sa însângerată păcatele lumii.

Pavecerniță este o rugăciune de seară care aduce doxologie lui Dumnezeu pentru că ne-a dăruit seara și noaptea spre odihna de neputințele trupului.

Seara și dimineața și la amiezi auzi glasul meu

Prin toate aceste slujbe și rugăciuni care se citesc în mod rotativ în fiecare zi se aduce neîncetat laudă lui Dumnezeu. Fiecare creștin ar trebui să participe la săvârșirea lor în biserici sau să le citească acasă, din Ceaslov.

Proorocul David vorbește despre cele șapte laude în Cartea Psalmilor. „De șapte ori pe zi Te-am lăudat pentru judecățile dreptății Tale” (Ps. 118, 164).

El însuși se ruga la fiecare ceas important din zi: „Seara și dimineața și la amiezi spune-voi, voi vesti și va auzi glasul meu” (Ps. 54, 19).

Dimineața vei auzi glasul meu; dimineața voi sta înaintea Ta și mă vei vedea” (Ps. 5, 3); „Dumnezeule, Dumnezeul meu, pe Tine caut dis-de-dimineață” (Ps. 62, 1).

La miezul nopții m-am sculat ca să Te laud pe Tine, pentru judecățile dreptății Tale” (Ps. 118, 62); „Ostenit-am întru suspinul meu, spăla-voi în fiecare noapte patul meu, cu lacrimile mele așternutul meu voi uda” (Ps. 6, 6).

Cu toate că David era împărat și avea multe slujiri și îndatoriri, neîncetat se ruga. Rugăciunile lui erau atât de cerere, cât și de slăvire și de mulțumire.

Profetul David se ruga înainte de lupte ca să aibă parte de ajutorul lui Dumnezeu. Se ruga și după bătălii, aducând mulțumire și laudă lui Dumnezeu.

Se ruga când sufletul îi era cuprins de mâhnire, de teamă sau de ispitele vrăjmașilor. Se ruga pentru iertarea păcatelor și pentru mântuire.

Privegheați și vă rugați ca să nu intrați în ispită

Cele șapte laude îi mențin pe creștini într-o stare de rugăciune și de veghe asupra lor înșiși, nelăsându-i să cadă în ispite sau în lenevire și înstrăinare de Dumnezeu.

Mântuitorul Însuși le spunea apostolilor să privegheze și să se roage, în ciuda ostenelii fizice și a neputinței trupului, ca să nu cadă în ispită (Matei 26, 41).

Săvârșirea celor șapte laude pe parcursul zilei ne face asemenea îngerilor din cer care neîncetat aducă laudă lui Dumnezeu.

Citește și: Ocupați-vă mintea cu rugăciunea ca să nu dați loc ispitelor – Pr. Proclu

Surse articol:

1. Cuvânt de Folos, Cele 7 laude ale Bisericii Ortodoxe: https://cuvantdefolos.ro/cele-7-laude-ale-bisericii-ortodoxe/
2. Pr. Prof. Dr. Ene Braniște, Ceasurile liturgice – locul și timpul săvârșirii lor, Doxologia: https://doxologia.ro/ceasurile-liturgice-locul-timpul-savarsirii-lor

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.