De ce te temi să vii la Doctorul ceresc? Cu multă dragoste te strigă să mergi la El ca să te curețe

Oamenii în general se feresc de răceli, de accidente, de boli și de vătămările trupești. Această grijă ar trebui să o aibă și față de suflet.

Păcatul este cel care rănește și îmbolnăvește sufletul. Dar puțini sunt aceia care conștientizează suferința sufletului și fac ceva ca să scape de ea.

De ce te temi sa vii la Doctorul ceresc

De ce te temi sa vii la Doctorul ceresc: Compoziții ortodoxe noi

Atunci când sufletul pătimește, trebuie să mergem la medicul sufletelor, care este duhovnicul. Prin intermediul lui lucrează Doctorul cel mare, care este Hristos.

„Analiza” pe care trebuie să o facem pentru diagnosticarea bolii este spovedania. Iar medicamentul este canonul de ispșire a păcatelor sau Sfânta Împărtășanie, dacă păcatele nu sunt grave.

Diavolul face orice ca să ne împiedice de la spovedanie și Împărtășanie. El este un sfetnic rău, de care nu trebuie să ascultăm spune Sfântul Efrem Sirul.

Mă face să uit patimile mele, pentru a nu mă spovedi. Și mă îndeamnă să alerg după alte patimi care zice-se nu vatămă”.

Patimile se succed una după alta și atunci când apar unele noi, le uităm pe cele vechi. Diavolul însuși devine stăpânul celui care este cuprins de patimi și nu caută să se slobozească de el. Cu ele ne strânge, ne chinuiește și ne înrobește. Cu ele ne vinde și ne cumpără.

Iar de conștiința noastră începe să strige și să nu ne dea pace, trebuie să o ascultăm. Trebuie să alergăm la Doctorul ceresc, care prin părintele duhovnic ne eliberează de legăturile păcatelor și ne face liberi din nou.

Sfântul Simeon Stâlpnicul cel din Muntele Minunat spune că Hristos este cel mai bun doctor al sufletelor noastre. El „curăță cangrena și șterge puroiul rănii putrede”.

Sfântul Simeon ni-l dă exemplu pe Sfântul Pavel, care mai înainte să devină apostol al Domnului era prigonitor al Biserici.

El este pildă de vindecare mântuitoare. Vătămarea de care sufera a fost vindecată de iubirea de oameni a lui Dumnezeu, care i-a arătat orbirea lui și l-a întors spre la credință prin pocăință.

Pentru aceea, punându-se în rânduială prin post de trei zile, și-a ușurat sufletul, făcându-l pe el mai încercat prin rugăciune, iar prin punerea mâinilor lui Anania și prin căderea solzilor, a văzut limpede”.

Asemenea și noi, cei care greșim în tot ceasul, să alergăm cu credință și nădejde la pocăință. Pe aceasta ne-a dat-o Doctorul ceresc ca leac de curățare, îndreptare și tămăduire.

Să nu ne rușinăm a arăta viciile noastre sufletești Domnului, Care are putere să le taie de la noi. „Dacă simți că ai în tine răni făcute de cugete și fapte, de ce le nesocotești?”

Să nu carecumva, din pricina rușinii, să ne ascundem patimile și să rămânem nevindecați. La sfârșit ne va părea rău că nu le-am mărturisit, spune Sfântul Efrem Sirul. Acel sfârșit este moarte și chiar judecata la care vom fi supuși cu toții.

Apropie-te, păcătosule, aruncă de pe tine povara păcatelor tale. Roagă-te și plângi pentru rănile tale! De ce te temi de Doctor?”

Nimeni să nu se teamă că va fi bătut pentru păcatele sale. Cât mai avem vreme de pocăință și de îndreptare, să luăm acest medicament ca să ne facem bine. Să nu ne prindă întunericul, când nu mai putem face nimic.

Doctorul de care vorbește Sfântul Efrem a spus: „Pe cel care vine la Mine nu-l voi da afară”.

Acest doctor este ceresc. Pentru tine S-a întrupat, pentru tine S-a făcut om, ca să te vindece de rănile tale înfricoșătoare.

Cel care S-a jertfit pentru păcatele lumii întregi poate să vindece pe oricine își arată rănile și cere tămăduire.

Cu multă dragoste și bunătate te strigă să mergi lângă El. Apropie-te, păcătosule, de Preabunul Doctor, dăruindu-i lacrimile tale, ca pe cel mai bun leac”.

Semnul pe care Dumnezeu îl așteaptă de la noi sunt lacrimile de pocăință și de umilință.

Așa vrea doctorul ceresc, ca fiecare să se vindece cu lacrimile lui și să se mântuiască. Doctorul așteaptă să vadă lacrimile tale. Apropie-te, nu te teme, nu este nici crud, nici sever, nici nemilos. Arată-I rănile tale și oferă-I ca leac lacrimile și suspinele”.

Să alergăm spre ușile pocăinței, cât timp mai sunt deschise. „Timpul nu așteaptă să fii tu nesârguincios. Iar poarta aceasta a pocăinței văzându-te trândav nu rabdă nesocotința ta”.

Să nu ne amăgim pe noi înșine cu amânarea pocăinței. Nimeni nu îți poate garanta că ziua de mâine va mai fi a ta.

Ce ai mai presus de sufletul tău, omule? Însă tu, păcătosule, îl nesocotești. Nu știi în care ceas va porunci Doctorul ceresc să se închidă ușa tămăduirii tale”.

Niciun câștig nu este pentru om să săvârșească păctul, măcar de ar simți câtuși de puțină dulceață. În urma lui vin numai amărăciune și chin.

Păcatele sunt lucrările diavolului, care este urâtor și ucigător de oameni. Oricine se lipește de el va pieri, spune Sfântul Efrem. De acesta trebuie să ne despărțim cât mai degrabă, pocăindu-ne și întorcându-ne pe drumul mântuirii.

Îngrijește-te degrabă să te vindeci. Vei da bucurie cerului prin pocăința ta. Până când te vei împotrivi Ziditorului tău și poruncilor lui?”

Doctorul Ceresc este prea milostiv și prea bun ca să nu primească pocăința ta. Nimic nu te va împiedica să ajungi la el dacă voința ta este puternică.

Nici daruri nu trebuie să-I aduci ca să-L poți întâlni. Acest Împărat ceresc primește pe oricine se apropie de El cu umilința inimii. „Inima înfrântă și smerită, Dumnezeu nu o va urgisi”.

Te vei afla îndată în fața Lui fiindcă este neținător de minte al răului, iubitor de oameni, preaîndurător, milostiv, bun, atotputernic, mântuitor al tuturor oamenilor”.

Dumnezeu este Dumnezeu al celor ce se pocăiesc și doctor al sufletelor și al trupurilor, nădejdea celor deznădăjduiți. El însuși ne cheamă la pocăință și așteaptă întoarcerea noastră, ca un Părinte bun și iubitor.

Veniți deci, la Tatăl milelor, mărturisindu-vă păcatele voastre. Roagă-te, spovedește-te, pocăiește-te. Domnul vede lacrimile și suspinele celui care îl imploră în genunchi”.

Citește și: Rugăciune către Doctorul sufletelor și al trupurilor pentru vindecarea de boală

Surse articol:

1. Natural Născut Ortodox, De ce te temi de Doctor? Sfântul Efrem Sirul: https://www.youtube.com/watch?v=0BfbLMDZbms&ab_channel=NaturalNascutOrtodox
2. Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, Hristos -Doctorul sufletelor noastre, Doxologia: https://doxologia.ro/hristos-doctorul-sufletelor-noastre

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.