Rugăciune pentru întărirea familiei

Soții și copiii care își doresc să aibă pace, liniște și armonie în casă pot citi acestă rugăciune pentru întărirea familiei.

Este îndreptată către Sfântul Apostol Simon Zilotul. Știm că Apostolii au lăsat toate pentru a-I urma lui Hristos, și case și soție și copii și familie. Cum deci este acest apostol mijlocitor pentru unitatea familiei?

Rugaciune pentru intarirea familiei

Rugaciune pentru intarirea familiei

Sfântul Apostol Simon Zilotul este nimeni altul decât mirele din Cana Galielii, la care au fost chemați Maica Domnului și Mântuitorul Hristos.

Acest bărbat era chiar din Cana Galileii – o localitate care se află la cca. 7 km de orașul Nazaret. Evangheliile ne spun că Mântuitorul și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu au participat ca invitați la nunta care a avut loc acolo în acea perioadă.

Tinerii care s-au unit unul cu altul au avut parte de o minune neașteptată. Este prima minune pe care Hristos o săvârșește, la cererea Preacuratei Maicii Sale.

Prezența Mântuitorului la această nuntă are semnificații profunde. Pr. Prof. dr. Dan Sandu spune că El conferă o nouă dimensiune unirii dintre bărbat și femei, ridicând nunta la rang de Taină.

„Sensul prezenței Sale la Cana va fi dezvăluit mai târziu când se numește pe Sine „Mirele”, atunci când vorbește despre Împărăția lui Dumnezeu”.

Hristos se arată pe Sine a fi Mirele Bisericii și totodată o pildă de desăvârșită legătură sfântă între un bărbat și o femei, uniți prin taina cununiei.

Sfântul Apostol Pavel spune că, așa precum Hristos este cap al Bisericii, tot așa bărbatul trebuie să fie cap femeii. Și precum Hristos a iubit Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească și să o curățească și să o arate fără pată, tot așa trebuie să iubească bărbatul pe femeia sa, ca pe însuși trupul său și să se jertfească și soțul pentru soție.

Mântuitorul nu participă în mod pasiv la această nuntă, ci îi ajută efectiv pe miri. Sesizând că nuntașii au rămas fără vin, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu îi aduce acest lucru la cunoștința Fiului ei, rugându-L, în chip tacit, să îi scoată din această situație delicată.

Neputând să o refuze pe Maica Sa, Hristos preface o cantitate impresionantă de apă în vin, ca la 180 de litri. Acesta nu era un vin oarecare, ci un vin de bună calitate, de care s-au mirat toți nuntașii.

Cu siguranță că însuși mirele a rămas impresionat de această minune. Așa cum ne este relatat în viața sa, Sfântul Simon a crezut imediat că Hristos este Dumnezeu adevărat, iar acest lucru i-a schimbat complet viața.

Se spune că el și-a lăsat și nunta și femeia și a urmat Mântuitorului cu râvnă. De aceea s-a numit „Zilotul”. Atât de puternică era dragostea care se aprinsese în sufletul lui către Domnul, încât și frumusețea miresei a lăsat-o și toate desfătările lumești le-a trecut cu vederea.

Pentru acest bărbat, Mântuitorul a devenit Mirele sufletului său, iar sufletul și l-a făcut mireasă a Mirelui ceresc. Pentru aceasta a fost numărat în ceata sfinților apostoli, fiind unul din cei doisprezece aleși de Mântuitorul.

Sfântul Simon Zilotul a propovăduit Evanghelia în Mauritania și în Africa, iar pe urmă în Britania. Sfârșitul său a fost unul mucenicesc. Asemenea multor alți apostoli, acest bărbat a fost răstignit pe cruce de către cei necredincioși, învrednicindu-se a urma pătimirii și morții Mirelui său.

Sfântul Apostol Simon Zilotul este chemat în rugăciune de cuplurile care vor să aibă ajutor sfânt în urcușul către Împărăția lui Dumnezeu. Căsătoria este o cruce, iar scopul ei este mântuirea prin familie.

În rugăciunea către acest apostol, cei căsătoriți cer prefacerea sufletelor lor pătimașe în vase de cinste ale Duhului Sfânt. Cer ocrotire și îndrumare pe calea poruncilor, ca să fie izbăviți de ispite și sminteli și să ajungă la veșnica fericire împreună.

Rugăciune pentru întărirea familiei

Sfinte, slăvite și întru tot lăudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai învrednicit a-L primi în casa ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos și pe Preacurata lui Maică, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea, și a fi însuți văzător al preaslăvitei minuni a Domnului, cu credință și cu dragoste ne rugăm ție: cere de la Hristos Domnul să prefacă sufletele noastre iubitoare de păcat în vase de cinste ale harului.

Păzește-ne și ocrotește-ne cu rugăciunile tale de ispitele diavolești și de căderile în păcat și mijlocește să primim de Sus ajutor în vremea trândăvirii, ca să nu ne poticnim de piatra smintelii, ci să umblăm fără abatere pe calea cea mântuitoare a poruncilor lui Hristos până ce vom ajunge la fericitele locașuri ale Raiului, unde tu acum sălășluiești și te veselești.

Așa, Apostole al Mântuitorului, nu ne rușina pe noi, cei ce nădăjduim cu tărie la tine, ci fii nouă ajutor și acoperitor toată viața noastră și ne ajută a săvârși viața aceasta vremelnică întru bună credință și cu plăcere de Dumnezeu, a dobândi sfârșit creștinesc și pașnic, a ne învrednici de răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos. Amin”.

Citește și:

Rugăciune pentru buna înțelegere în casă și în familie
Rugăciune pentru înțelegerea în casă și în familie
Ce trebuie să faci când cineva e supărat în familie?
Certuri și conflicte în familie – prevenirea divorțului cu sfaturi de la Pr. Pavel Gumerov

Surse articol:

1. Rugăciune către Sfântul Apostol Simon Zelotul, pentru întărirea familiei, Carte de Rugăciuni, Editura Felicitas Stockholm, 2019, pp. 345-346
2. Pr. conf. dr. Dan Sandu, Nunta din Cana Galileii, Doxologia: https://doxologia.ro/nunta-din-cana-galileii-0
3. Doxologia, Viața Sfântului Apostol Simon Zilotul: https://doxologia.ro/viata-sfantului-apostol-simon-zilotul

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.