Ce trebuie să faci când cineva e supărat în familie?

Este foarte important să știm cum să ne comportăm atunci când cineva este supărat sau nervos, pentru a evita certurile din familie.

Deși nu acordăm prea multă atenție manifestării noastre în astfel de clipe, dacă știm să reacționăm corect vom putea evita un conflict sau chiar un divorț nedorit.

sfaturi familie

sfaturi familie

Familia înseamnă dragoste, armonie și unire. Pentru a păstra aceste virtuți, fiecare din membrii ei trebuie să se poarte cu multă atenție, să fie delicați, să fie înțelepți. Să știe ce să spună, când să tacă și cum să evite discuțiile contradictorii.

De cele mai multe ori, certurile și neînțelegerile se iscă de la lucruri neînsemnate.

Citește și: Motivul certurilor, supărărilor și divorțurilor și leacul lor – Sf. Efrem Athonitul

Întrebat fiind cum trebuie să procedăm atunci când cineva e supărat, Părintele Paisie Aghioritul a spus că este esențial să nu ripostăm, ca să nu punem paie pe foc.

Dimpotrivă, trebuie să ne păzim limba de cuvinte pe care le vom regreta mai târziu. Dar nu este suficientă înfrânarea gurii, ci și a gândurilor și a sentimentelor. Când cineva este supărat sau nervos, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne rugăm în taina sufletului nostru.

„Când cineva e cuprins de patima mâniei, indiferent ce ai zice, va fi în zadar. E mai bine să taci și să spui în minte rugăciunea lui Iisus. Rugându-te astfel, se va calma, și astfel vei putea vorbi cu el în liniște”.

Nu este niciodată indicat să ne avântăm în discuții atunci când marea este înviforată și tulburată de valurile mâniei.

Rugăciunea pentru celălalt este o mare dovadă de iubire. La fel și răbdarea cu neputințele lui. Cel care nu are răbdare față de semenii lui, față de casnicii lui, nu îi iubește cu adevărat. Pentru că dragostea adevărată – spune Sfântul Apostol Pavel, îndelung rabdă.

„Răbdarea își are rădăcina în dragoste. Pentru a putea suporta pe cel de lângă tine, trebuie să simți o adâncă compasiune și durere pentru el”.

Cel răbdător își pune încrederea în Dumnezeu și Lui îi cere ajutorul, știind că doar poate vorbi unui suflet tulburat și agitat, alinându-i suferința. Cuvintele noastre sunt de multe ori zadarnice. El nu vor putea niciodată rezolva mai mult decât o face rugăciunea.

„Cele mai mari conflicte, atât în familie, cât și în conducerea țării, pornesc adesea de la lucruri neînsemnate. În familie, o persoană trebuie să fie supusă celuilalt”.

Să nu uităm nici o clipă că toți avem neputințe și defecte. De aceea, atunci când cineva greșește, să arătăm răbdare. Și astfel să-l câștigăm pe acela, iar noi să dobândim mai multă smerenie.

Citește și: Certuri și conflicte în familie – prevenirea divorțului cu sfaturi de la Pr. Pavel Gumerov

Să nu pretindem perfecțiunea de la cei din jur, iar de la noi nimic. Cu cât mai mult vom înainta în virtuți și vom deveni mai blânzi și mai înțelepți în gestionarea relațiilor, cu atât mai mult ni se va cere.

„Pentru că atunci când cineva este slab și face o greșeală, este oarecum îndreptățit la o oarecare indulgență, deoarece există circumstanțe atenuante. Dar atunci când cineva care este într-o stare sufletească mai bună, nu va arăta deloc înțelegere pentru cei din jur, greșeala lui va fi cu mult mai mare decât cea a celui slab”.

Așadar, unul din secretele păcii și armoniei din familie este îndelunga răbdare și îngăduirea unuia față de celălalt.

Sursă: Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Răbdarea, cheia armoniei în viața de familie, Doxologia: https://doxologia.ro/familie/sfaturi-utile/rabdarea-cheia-armoniei-viata-de-familie

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.