Rugăciunea de marți către Sfântul Arhanghel Gavriil pentru ocrotirea familiei- îngerul blândeții lui Dumnezeu

Sfântul Arhanghel Gavriil are mai multe date de prăznuire în calendarul ortodox. Este sărbătorit pe 8 noiembre, împreună cu Arhanghelul Mihail, dar și în zilele de 26 martie (după Bunavestire), 11 iunie (la pomenirea icoanei athonite Axion estin) și 13 iulie, când se face pomenire de Soborul Arhanghelului Gavriil.

Rugaciunea de marti catre Sfantul Arhanghel Gavriil

Rugaciunea de marti catre Sfantul Arhanghel Gavriil: Psdsale

Cinstirea lui din data de 13 iulie a fost pricinuită de sfințirea unei biserici din Constantinopol prin secolul al 9-lea, cu hramul marelui Arhanghel. Deși biserica nu mai există, sărbătoarea s-a păstrat până azi. Slujba a fost scrisă de Iosif Imnograful.

Fiecare dintre numele sfinților arhangheli înseamnă ceva, sau are o anumită tâlcuire. Numele Arhanghelului Gavriil înseamnă „omul lui Dumnezeu”, sau „Dumnezeu este puternic”.

Patriarhul Daniel spune că Arhanghelul Gavriil este îngerul bucuriei și blândeții lui Dumnezeu. Aceasta se vede din vestirile pe care le aduce oamenilor aleși de Dumnezeu, precum Proorocul Zaharia, Ioachim și Ana și Fecioara Maria.

Pe el l-a trimis Dumnezeu să vestească Fecioarei Maria zămislirea și întruparea Fiului lui Dumnezeu. Se arată chiar și oamenilor simpli, precum păstorilor din Betleem, când le vestește nașterea Domnului. Sfântul Arhanghel Gavriil apare și în Vechiul Testament, fiind profețit de Proorocul Daniel.

Sfântul Arhanghel Gavriil poate fi considerat ocrotitorul familiei, al mamelor, al fecioarelor, al copiilor și al părinților care se îngrijesc de mântuirea fiilor lor. Acest arhanghel îi ocrotește de asemenea pe viețuitorii din mănăstiri și din pustie.

Rugăciunea de marți către Sfântul Arhanghel Gavriil

O, mare arhistrategule al lui Dumnezeu, Gavriile! Tu i-ai binevestit Preacuratei Fecioare Maria zămislirea Fiului lui Dumnezeu. Vestește-mi și mie, păcătosului, ceasul strașnic al morții mele și roagă-L pe Domnul Dumnezeu pentru păcătosul meu suflet, ca să-mi ierte păcatele și să nu mă oprească diavolii la vămi”.

Citește și:

Rugăciunea de vineri către Sfântul Arhanghel Selafiil – îngerul rugăciunii și al mijlocirii
Rugăciunea de joi către Sfântul Arhanghel Uriil îngerul luminii – aduce protecție si ajutor
Rugăciunea de luni către Sfântul Arhanghel Mihail
Rugăciune către Sfântul Arhanghel Gavriil – risipitorul mâhnirii și aducătorul de bucurie

Surse articol:

1. Izestrea, Rugăciuni către Sfinții Arhangheli pentru fiecare zi a săptămânii: https://izestrea.wordpress.com/2012/11/04/rugaciuni-catre-sfintii-arhangheli-pentru-fiecare-zi-a-saptaminii/
2. Calendar Ortodox, Sinaxar 13 iulie: https://www.calendar-ortodox.ro/luna/iulie/iulie13.htm
3. Biserica Ortodoxă Română, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil: https://patriarhia.ro/sfinTii-arhangheli-mihail-Si-gavriil-ocrotitori-spirituali-ai-jandarmeriei-romane-7445.html
4. Nicolae Pintilie, De ce este pomenit Sfântul Arhanghel Gavriil în ziua de 13 a lunii iulie? Mărturie Athonită: https://marturieathonita.ro/de-ce-este-pomenit-sfantul-arhanghel-gavriil-in-ziua-13-a-lunii-iulie/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.