Vremea s-a scurtat de acum – Sfântul Apostol Pavel

Chipul lumii acesteia va trece, spune Sfântul Apostol Pavel. Toate care sunt pe pământ sunt efemere și nestatornice. Nimic din cele ale veacului de acum nu rămân.

Expresia „chipul” este folosită aici pentru a arăta ceva ce nu există în realitate, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Vremea s-a scurtat de acum - Sfantul Apostol Pavel

Vremea s-a scurtat de acum – Sfantul Apostol Pavel: The Peanut Gallery

Să nu te lipești cu inima de nimic din cele care sunt frumoase la vedere sau la gust, pentru că acestea sunt stricăcioase și amăgitoare.

„Căci de ai vorbi de avere, de slavă, de frumusețea trupului, de desfătare, sau și altele ca acestea, ce sunt considerate a fi mari, toate nu sunt decât chip și nicidecum adevărul lucrului, aparență și mască ce nu rămâne în ființă”.

Dacă nu vrei să fii înșelat, nu lua în seamă ofertele acestui veac, ci mai degrabă orientează-te spre veacul viitor, care rămâne în veci.

„Toate cele ale lumii se nimicesc mai înainte chiar de a se arăta; căci dacă arunci la o parte chipul, iute vei vedea forma reală”.

Ce om înțelept își pune nădejdea în ceva nestatornic? „Bogăția de ar curge, nu vă lipiți inima de ea”, spune Domnul.

Cine păzește cuvintele lui Hristos își clădește casa (sufletului) pe stâncă. Pe aceasta nici ploile, nici râurile mari, nici vânturile, nici furtunile nu o vor putea prăbuși. Dar cel care nu ascultă cuvintele Lui, se aseamănă bărbatului nechizbuit care își clădește casa pe nisip. Iar căderea ei va fi mare.

Cei care au ceva în această viață trebuie să se poarte ca și cum nu ar avea, zice marele Apostol. Aceasta este adevărata înțelepciune.

„Și aceasta v-o spun fraților: că vremea s-a scurtat de acum, așa încât și cei ce au femei să fie ca și cum n-ar avea. Și cei ce plâng să fie ca și cum n-ar plânge; și cei ce se bucură, ca și cum nu s-ar bucura; și cei ce cumpără, ca și cum n-ar stăpâni. Cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca și cum nu s-ar folosi deplin de ea. Căci chipul acestei lumi trece” (I Corinteni 7, 29-31).

Câtă înțelepciune este în aceste cuvinte! Să nu îți însușești nimic din cele trecătoare. Să fii mulțumitor față de Dumnezeu pentru darurile Sale, dar să fii deplin încredințat în sinea ta că nimic nu este al tău.

Citește și – De ce l-a mai creat Dumnezeu pe om dacă știa că acesta va cădea?

Și așa cum ai venit pe lume, neavând nimic, nici măcar îmbrăcăminte, tot așa vei ieși din această lume, neluând nimic cu tine.

Cele ce rămân după noi sunt doar faptele bune, care vor fi biletul nostru de intrare în Împărăția cerurilor. Acesta este cardul bancar pe care trebuie să îl avem pentru a avea acces în viața veșnică fericită.

„Să nu vă potriviți cu acest veac, ci să vă schimbați prin înnoirea minții, ca să deosebiți care este voia lui Dumnezeu, ce este bun și plăcut și desăvârșit” (Romani 12, 2).

Nu vă luați după toate curentele, modele și tendințele acestei lumi, care merg tot spre mai rău. Lumea aceasta a intrat pe o pantă a decăderii, în toate privințele. Progresele înregistrate în lumea științei, medicinei și tehnologiei sunt puse în sluba celui rău.

De aceea, să ascultăm și îndemnul psalmistului, care spune:

„Nu râvni la cei ce viclenesc, nici nu urma pe cei ce fac fărădelegea. Căci ca iarba curând se vor usca și ca verdeața ierbii degrabă se vor trece” (Ps. 36, 1, 2).

Nu te lua după cel care săvârșește fărădelege, căci vei căuta locul lui și nu-l vei afla. Tot cel ce face fărădelege va pieri.

Nu-ți fă modele greșite, nici idoli la care inima să se închine. Lumea în sine nu este rea, pentru că Dumnezeu pe toate le-a făcut bune foarte. Duhul care este în lume este rău.

Multe din principiile cultivate și adorate în această lume sunt potrivnice învățăturii lui Dumnezeu.

Citește și – Omul este ființă spirituală, chemată la viața cerească și veșnică

Sursă articol: Sfântul Ioan Gură de Aur, Chipul acestei lumi trece, Ortodoxia Tinerilor: https://ortodoxiatinerilor.ro/chipul-acestei-lumi-trece/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.