Cât de mari sunt răsplățile pe care le primesc cei care iubesc pe vrăjmașii lor

Porunca iubirii vrăjmașilor arată cât de măreață, mântuitoare și desăvârșită este legea cea nouă pe care a adus-o Mântuitorul în lume când a venit pe pământ.

Dacă legea cea veche permitea lovirea celor care te loveau și uciderea celor care greșeau, în legea cea nouă acestea au fost abolite prin porunca iubirii și prin jertfa Mântuitorului.

Cat de mari sunt rasplatile celor care iubesc pe vrajmasii lor

Cat de mari sunt rasplatile celor care iubesc pe vrajmasii lor

Cât de minunat este să avem un Dumnezeu Care ne învață iertarea, mila, dragostea, smerenia, iar nu răutatea și uciderea.

Dumnezeul nostru este Dumnezeul vieții și al iubirii. Este Dumnezeul nemuririi și nu al pierzaniei.

Nu este ușor să iubești pe cei care îți fac rău. Însă după mărimea ostenelii este și plata. Pentru că Dumnezeu făgăduiește să dea celor care păzesc poruncilor Lui Împărăția cerurilor.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne invită să medităm la câștigul pe care îl dobândește acela care împlinește voia Stăpânului său.

„Gândește-te, iubite, cât e de mare virtutea aceasta a iubirii de dușmani din răsplățile pe care le-a făgăduit Dumnezeul universului celor care săvârșesc această virtute”.

În Predica de pe Munte, Hristos vorbește despre toate fericirile de care se vor bucura cei care viețuiesc în smerenie, în ascultare față de Dumnezeu, în blândețe, nerăutate și în dreptate.

Iar după ce ne poruncește să iubim pe vrăjmași, să binecuvântăm pe cei care ne prigonesc și să ne rugăm pentru cei care ne supără (matei 5, 44), arată ce răsplată va fi nouă pentru aceasta.

Citește și – Sf. Tihon de Zadonsk – 5 sfaturi despre cum să iubești pe vrăjmași

Cea mai mare răsplată este să te ridici din condiția de om păcătos la asemănarea cu Dumnezeu. Aceasta este culmea virtuții. Iubind pe dușmani ne facem asemenea Tatălui nostru din cer, Care face să răsară soarele și peste răi și peste buni, și plouă și peste drepți și peste cei nedrepți (Matei 5, 44).

„Ai văzut cu cine se aseamănă, după puterile omenești, cel care nu numai că nu se răzbună pe dușmani, dar chiar se străduiește să se roage pentru ei?”

Iubirea, iertarea și rugăciunea pentru vrăjmași ne-a arătat-o Însuși Hristos, în vremea pătimirilor Sale. După ce L-au răstignit și L-au condamnat la moarte, Mântuitorul se ruga pentru prigonitori, cerând lui Dumnezeu-Tatăl să le ierte păcatele.

„Să nu ne lipsim dar, din pricina trândăviei de niște daruri ca acestea și niște răsplăți care depășesc orice cuvânt, ci în tot chipul să căutăm să săvârșim virtutea aceasta, silind și învățând cugetul nostru să se plece poruncii lui Dumnezeu”.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că iubirea de vrăjmași se câștigă prin voință, osteneală și silință.

„Să nu-mi spui mie că l-ai rugat o dată și de două ori și n-a vrut să se împace. Dacă facem lucrul acesta din toată inima, apoi nu vom înceta până ce nu-l vom birui cu stăruința noastră mare, până nu-l vom atrage și până ce nu-l vom face să lase ura ce ne-o poartă”.

Iubirea față de vrăjmași este un mare bine pe care ni-l facem nouă înșine și sufletului nostru.

„Atragem bunăvoința lui Dumnezeu asupra noastră, dobândim mai dinainte iertare de păcate și dobândim multă îndrăznire înaintea lui Dumnezeu”.

Să nu lăsăm gândurile de răzbunare să ne biruiască. Să nu punem orgoliul și îndreptățirea de sine mai presus decât iertarea vrăjmașilor.

„Fii mai presus de patimi, gândindu-te la binefacerile pe care în fiecare zi le face Dumnezeu cu noi”.

Nimeni nu trebuie să slăbească în această lucrare de împlinire a poruncilor, oricât de grea ar fi.

„Credeți că nu știu ce greu și anevoios este să te duci la dușmanul tău, să-i stai în față și să-i vorbești? Dar dacă te gândești la vrednicia acestei porunci, la măreția răsplății, dacă te gândești că ție-ți faci bine, nu dușmanului, atunci toate îți vor părea lesnicioase și ușoare”.

Cel care împlinește poruncile Domnului are conștiința curată și se împărtășește cu Hristos fără opreliști.

Citește și – Roagă-te pentru vrăjmași și pacea va veni asupra ta – Sfântul Siluan Athonitul

Sursă articol: Sfântul Ioan Gură de Aur, Iubiți pe dușmanii voștri! Urcuș Spre Înviere: https://www.urcusspreinviere.ro/3181/iubiti-pe-dusmanii-vostri/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.