Cine se află la mijlocul certurilor și neînțelegerilor dintre noi

Cine este adevăratul nostru dușman? Nu aproapele, care ne necăjește, ne jignește sau ne nedreptățește. Ci cel care umblă urlând, căutând pe cine să înghită.

Cel care este urâtor și ucigaș de oameni de la început. Este diavolul, al cărui nume înseamnă „dezbinătorul”.

Cine se afla la mijlocul certurilor si neintelegerilor dintre noi

Cine se afla la mijlocul certurilor si neintelegerilor dintre noi

El seamănă discordie între frați și-i învrăjbește. El face din prieteni dușmani. El pornește un conducător de țări asupra alteia. El strică relațiile de iubire și sădește ura în sufletele noastre.

Înainte de a ne supăra pe cel care ne pricinuiește rău, să ne punem întrebarea: Cine este adevăratul nostru dușman?

Citește și – Cum aduce diavolul vrajba și cearta între oameni

Există o pildă foarte folositoare pe această temă. Ce se întâmplă dacă pui 100 de furnici de culoare roșie și 100 de furnici de culoare negre într-un borcan?

Cel mai probabil vor face cunoștință între ele. Dar dacă începi să miști borcanul, situația va lua altă amploare. Cu siguranță furnicile or să creadă că a început un război.

Cele roșii vor crede că cele negre sunt dușmani și vor începe să le atace. În cele din urmă vor sfârși omorându-se între ele. Asta în timp ce adevăratul dușman este cel care mișcă borcanul.

Nu este aceasta o pildă valabilă și pentru relațiile dintre oameni? Ba da.

În toate domeniile există această confruntare, această luptă stârnită de cineva care ațâță spiritele. Acest cineva nu este nimeni altul decât diavolul, vrăjmașul omenirii.

Înainte de a ne certa între noi, ar trebui să ne punem întrebarea: Cine mișcă borcanul?

Iar dacă vedem că celălalt este stăpânit de un duh rău, să nu dăm curs ispitei de a ne certa. Situația trebuie abordată cu înțelepciune. Cu calm și răbdare, spune arhimandritul Ambrozie Iurasov.

„În familie trebuie să vorbim cu mult calm. Un cuvânt spus cu dragoste face din lup mielușel”.

Atât de mare este puterea dragostei și a blândeții, încât poate stinge îndată focul pe care diavolul încearcă să îl aprindă.

Citește și – Semnele care anticipează o ceartă

Răul pe care acesta vrea să îl semene între oameni poate fi biruit prin răbdare. Vedem aceasta din viața Sfintei Monica, mama Fericitului Augustin. Soțul ei era mereu supărăcios și pus pe scandaluri.

Când prietenele ei o întrebau cum de reușește să viețuiască în pace cu un asemenea bărbat, ea le spunea că se roagă pentru sufletul lui.

„Când văd că soțul meu se revoltă și creează o situație neplăcută, eu mă adresez lui Dumnezeu: „Doamne, dăruiește liniște acestui suflet crud, smerește-l. Numai Tu știi cum. Rugându-mă din suflet, îl văd cum se liniștește. Și în familie iarăși domnește pacea. 

Sufletului mânios nu trebuie să-i răspunzi cu mânie. Dacă te porți cu delicatețe, ai șanse mari să schimbi situația în bine.

„Faceți și voi asemenea și nu veți avea parte niciodată de scandaluri. Fiți mereu calme”.

Citește și – Cearta este dorința de a birui într-o discuție

Surse articol:

1. Mănăstirea Dragomirna: https://www.youtube.com/post/Ugkxvw17ln5Trlzc7KWfbiAeU189JZWzNkN3
2. Arhimandritul Ambrozie Iurasov, Cum să eviți certurile în viața de familie? Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/ce-i-de-facut-cand-sotii-nu-se-mai-inteleg

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.