Semnele care anticipează o ceartă
Pentru a putea viețui în pace și înțelegere unii cu alții, trebuie să ne străduim să ne ferim pe cât posibil de certuri și conflicte.
Orice discuție contradictorie după în cele din urmă la o gâlceavă. Vrând nevrând, uneori ne angajăm într-o convorbire și terminăm printr-o discuție aprinsă.
Acest lucru se întâmplă mai ales când în discuție încep să se strecoare reproșuri, acuze, jigniri, conflicte de interese.
Unii țin mult la părerea lor sau la o idee și nu cedează discuției în nici un fel. Caută aprobarea celorlalți și vrea ca ei să îi dea musai dreptate.
De certuri trebuie să ne ferim cu orice preț. Nimic nu merită stricarea relațiilor cu persoanele dragi.
Ce putem face să preîntâmpinăm o ceartă? Să fim atenți la ceea ce spune și dacă sesizăm că discuția a degenerat, sau a căpătat o nuanță conflictuală, să ne retragem. Sau să schimbăm subiectul.
Citește și – De ce ridică oamenii glasul când se ceartă?
În cazul celor căsătoriți, este posibil să se acumuleze multă tensiune, fie din cauza lipsei de comunicare, fie din cauza neînțelegerii sau necunoașterii celuilalt, fie din cauza unor dorințe sau așteptări neîntâlnite.
Este foarte important să cunoaștem persoana cu care vorbim, astfel încât să evităm subiectele care pot naște certuri.
„Fiecare dintre noi avem o carie ascunsă, care ne zgândăre să izbucnim cu primul prilej, deoarece ea se hrănește din epuizarea noastră”.
Stresul, oboseala sau necazurile sunt alți factori care pot duce la apariția unor conflicte.
„Când vezi că soțul tău se întoarce obosit de certurile care au loc la serviciu, să știi că nu este ziua cea mai potrivită să te cerți și tu cu el”.
Citește și – Cum aduce diavolul vrajba și cearta între oameni
Soțul, la rândul lui, trebuie să știe să evite anumite discuții sau momente în care soția nu este într-o stare bună.
„Trebuie și el să învețe să se abțină, din moment ce știe că femeile petrec adeseori zile de chin cu copiii și mai au și ele indispozițiile lor. Vei vedea că în această regulă, reciprocitatea capătă o mai mare importanță, cu cât o studiați mai bine”.
Căsnicia este locul cel mai prielnic pentru a învăța să păstrezi pacea și armonia cu celălalt.
Charlie W. Sheed sfătuiește printr-o scrisoare pe o tânără căsătorită să fie atentă la semnalele soțului ei, ca să aplaneze din timp o posibilă ceartă.
Și îi dă câteva exemple concrete, destăinuite de alte femei cu experiență:
„De fiecare dată când traficul îl face să înjure, știu că ceasul declanșării conflictului se apropie”.
„De fiecare dată când pune multă sare în mâncare, sunt convinsă că ceva îl chinuie și stă să izbucnească”.
„Știu că al meu e gata de ceartă când îl aud că se plânge de notele de plată”.
Fiecare persoană are punctele lui slabe care o face să cedeze nervos, să se agite, să se supere, să se mânie. De aceea este atât de important să ne cunoaștem bine unii pe alții și să fim atenți la ceea ce îl deranjează pe celălalt.
Citește și – Ce să faci când te năpădește gândul de a spune ceva rău cuiva
Iar dacă cearta deja s-a iscat, unul din cei doi să dea dovadă de înțelepciune și să caute reconcilierea. Nu este important să câștige cineva, ci să se reinstaleze pacea și înțelegerea. Ca să se ajungă la un numitor comun, unul trebuie „să lase de la el”.
„[…] În certurile voastre, nu este unul dintre voi întotdeauna Sfântul Gheorghe, iar celălalt întotdeauna balaurul”.
Certurile însele ajută la o mai bună cunoaștere a celuilalt.
Alte arme împotriva certurilor sunt răbdarea, iertarea și dragostea. Pe acestea trebuie să le încercăm mai înainte de a trage în celălalt cu foc.
„Cât privește ținta, mai bine să vă amintiți că scopul vostru nu este să vă scoateți ochii unul altuia, ci să îmbunătățiți căsnicia voastră, încercând o înțelegere reciprocă mai profundă”.
Surse articol:
1. Charlie W. Shedd, Fiecare ceartă are ca scop final înţelegerea mai profundă a celuilalt, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/fiecare-cearta-are-ca-scop-final-intelegerea-mai-profunda-celuilalt
2. Charlie W. Shedd, Înainte să răbufnească o ceartă, asiguraţi-vă amândoi că momentul este cel mai potrivit, Doxologia: https://doxologia.ro/familie/sfaturi-utile/inainte-sa-rabufneasca-o-cearta-asigurati-va-amandoi-ca-momentul-este-cel-mai