Cum aduce diavolul VRAJBA și cearta între oameni

Deși Mântuitorul ne vorbește în multe locuri despre diavol (numindu-l „stăpânitor al lumii” acesteia pământești – Ioan 14, 30), și chiar ne-a arătat lucrarea demonilor în viața noastră, mai sunt încă oameni care nu cred în existența lui.

Aceasta este una din cele mai mari viclenii ale diavolului: ca oamenii să nu creadă că el există și astfel să nu știe cum să se apere de ispitele lui.

Cum aduce diavolul ispitele intre oameni

Sfântul Apostol Petru spune în una din epistolele sale:

„Fiți treji, privegheați. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită” (I Petru 5, 8).

În limba greacă, cuvântul „diabolos” (diavol) înseamnă „dezbinător” sau „instigator la ură“. În ebraică, „satan” înseamnă „împotrivitor” sau „potrivnic“.

Iată de ce diavolul este considerat dușman al lui Dumnezeu și al oamenilor. El poate isca un adevărat incendiu dintr-o scânteie și poate face o furtună dintr-o picătură de apă.

Întrucât este dezbinător și urâtor de oameni, caută să semene ceartă și discordie în relațiile dintre oameni. Nu poate sta acolo unde există smerenie, înțelegere, toleranță și iubire.

Există o istorioară care arată foarte precis cât de parșivă este lucrarea diavolului și cât de ușor poate strica buna înțelegere dintre oameni dacă aceștia pleacă urechea la ispitirile lui.

Lângă o barieră coborâtă pe calea ferată s-a oprit să aştepte, până va trece trenul, un motociclist. Din urma lui a venit o căruţă, iar apoi un automobil. Tot lângă barieră, pe marginea dumului, un om îşi păştea capra.

Calul de la căruţă întindea capul din când în când şi adulmeca cascheta verde a motociclistului, fapt ce trezea hazul celor, care se aflau în maşina din urma căruţei.

Când calul a întins capul încă o dată spre urechea motociclistului, şoferul din automobil a scos capul afară pe fereastră şi a strigat: „Trage-i, măi una la bot!”

Motociclistul a făcut cu mâna un gest spre cal, iar acela speriindu-se, s-a izbit înapoi, pălind cu oiştea în automobil şi spargându-i un bec. Ce tămbălău s-a ridicat! Şoferul ţipa la căruţas, căruţaşul la motociclist, iar motociclistul la şofer.

Omul cu capra a legat capra de barieră şi s-a dus să-i despartă, dar între timp trenul trecuse şi omul de serviciu a început să ridice bariera, neobservând că de ea este legată capra.

Când a observat acest lucru, a început să-l înjure pe stăpânul caprei şi acum se sfădeau cu toţii, spre satisfacţia celui viclean.

Sfântul Paisie Aghioritul spunea că există draci mari, dar și drăcușori mici, care pot pricinui mare pagubă.

„Odată am întrebat pe un drăcușor de acesta: „Oare tu ce poți face?” „Ce pot face eu? Mă duc să încurc ațele la croitorese, la cizmari”, a răspuns. „Și îi fac să se mânie”.

Scandalurile cele mai mari pornesc de la lucruri de nimic, și acestea nu numai între noi, ci uneori chiar și între state”.

Cunoscând acestea, să fim cu mai multă luare aminte la noi înșine, la modul în care reacționăm la întâmplările neplăcute, știind că în spatele lor se afla acul unui diavol care caută să ne tulbure și să ne facă să ne certăm cu aproapele și să păcătuim.

Dacă omul nu se mărturisește des și nu-și spune păcatele și gândurile, va deveni nesimțitor la atacurile diavolilor și va ajunge să primească „influențe diavolești”, spunea Părintele Paisie Aghioritul. Iar demonizare înseamnă să nu te mai înțelegi cu cei din jur.

________________________

Surse:

1. Pr. Alexandru Iamandii, Veniți de prânziți, Editura Cu Drag, Chișinău, 2012, pp. 175-177: http://ortodox.md/cum-lucreaza-diavolul/

2. Cuvântul Ortodox, Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Editura Evanghelismos, 2003

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.