Cum să-L întâlnești pe Dumnezeu în rugăciune

O problemă acută cu care se confruntă creștinii care se roagă este răspândirea minții în timpul rugăciunii.

Mai ales în timpul rugăciunii lui Iisus: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!”

Cum sa-L intalnesti pe Dumnezeu in rugaciune

Cum sa-L intalnesti pe Dumnezeu in rugaciune

Mintea noastră hoinărește permanent, chiar și atunci când chipurile ne adresăm lui Dumnezeu.

Gândurile dau năvală și în câteva secunde mintea zboară în altă parte. Ne trezim departe de cuvintele rugăciunii, de înțelesul și de simțirea lor.

Mulți se deznădăjduiesc din această cauză și abandonează rugăciunea. Uneori ni se pare imposibil să dobândim rugăciunea curată de gânduri.

Rugăciunea este o lucrare lăuntrică foarte mare și grea. Nu se obține ușor, nici repede. Trebuie să te silești foarte mult și să depui efort interior.

Pentru a-L întâlni pe Hristos, trebuie ca El să devină o persoană cunoscută ție și foarte familiară, spune Părintele Sergiy Baranov.

„Când cineva încearcă să practice rugăciunea lui Iisus, aceasta nu va funcționa până când rugăciunea nu-și află locul în inimă”.

Atâta timp cât mintea lucrează în afară, se lărgește și devine distrasă de la rugăciune.

Pentru ca rugăciunea să funcționeze, este necesar ca mintea să lucreze în interior. Gândurile se vor îngusta și ne vom putea concentra mai bine.

Este mai ușor pentru cel care se roagă să zică o rugăciune scurtă: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!” „Doamne Iisuse”, „Iisuse Hristoase!”

Cu cât mai adânc pătrunde mintea în inimă, cu atât mai mult se concentrează asupra unui singur gând: numele lui Dumnezeu: „Doamne Iisuse Hristoase”.

Dobândirea rugăciunii nu ține doar de noi, de eforturile sau de tehnicile pe care folosim. Este harul lui Dumnezeu care lucrează.

Citește și – Cine nu respiră nu trăiește, iar cine nu se roagă nu respiră har – Pr. Mihail Lungeanu

Domnul dă rugăciunea în dar celui care se roagă cu zel și cu smerenie. El se descoperă pe Sine în inima celui care practică rugăciunea lui Iisus.

Iar când acela rostește rugăciunea, numele lui Dumnezeu se transformă în persoana Lui.

Cel care a dobândit rugăciunea nu înțelege cuvântul „Iisus” ca pe un nume, ci ca pe Însuși Hristos. Nu percepe forma lingvistică, ci atunci când spune „Doamne”, Îl simte pe Domnul Însuși.

Pentru a avea o astfel de întâlnire cu Dumnezeu și să-ți oprești gândurile, ideile și complicațiile minții, va trebuie să faci față unei rugăciuni imperfecte, spune Părintele Sergiy.

Fii răbdător pentru o perioadă. Roagă-te cu o rugăciune în care nu-L simți pe Dumnezeu ca pe o Persoană.

În această fază, Dumnezeu este doar o idee și o dorință. Nu poți ajunge la întâlnirea cu El fără să treci prin această rugăciune aparent stearpă.

Nu grăbi această întâlnire. Așteptă-L pe Domnul, căci El Singur ți se va revela.

Dacă te grăbești și își pierzi răbdarea, riști să îți creezi un Dumnezeu fals, care va fi doar imaginația ta. Acest dumnezeu va deveni pentru tine un idol păgânesc.

„Asta se întâmplă când oamenii nu au răbdare și nu-L lasă pe Dumnezeu să Se descopere Singur pe Sine”.

Pentru a ajunge la rugăciunea silențioasă trebuie să practici mult timp rugăciunea rostită.

Câtă vreme nu te-ai deprins să o spui cu buzele și apoi cu mintea, nu poți spera că-L vei întâlni pe Hristos în rugăciune.

Ai nevoie de multă practică și de mult antrenament.

„Da, rugăciunea ta nu este perfectă, dar va trebui să treci prin această perioadă. Este o artă a răbdării și a descoperirii de sine, conștientizarea imperfecțiunii tale”.

Nu te descumpăni. Dumnezeu va da rugăciunea celui care se roagă. 

Citește și – Rugăciunea lui Iisus este o armă nucleară

Sursă articol: Iveron Monastery, Meeting God in prayer, Archpriest Sergiy Baranov: https://www.youtube.com/watch?v=LvNo_0600kE&ab_channel=IVERONMONASTERY.ORSK.RUSSIA

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.