Rugăciuni pentru liniștea sufletească

Când te simți descurajat, tulburat sau nemulțumit, îți face bine să citești rugăciuni pentru liniștea sufletească.

Liniștea este singurul element care poate să vindece sufletul în profunzime, spune Mitropolitul Ierotheos Vlachos.

Rugaciuni pentru linistea sufleteasca

Rugaciuni pentru linistea sufleteasca

De ce pierdem liniștea sufletului

Nu am liniște sufleteacă! Câți dintre noi nu ne lamentăm astfel atunci când grijile, gândurile și necazurile ne împresoară.

Vreau liniște în viața mea – iată una din cele mai profunde dorințe ale sufletului uman.

Citește și – Rugăciunea este singurul remediu care poate potoli supărarea, aducând liniște și pace în inimile și în casele noastre

Citându-l pe Nicolae Iorga, „cea dintâi condiție a fericirii este liniștea sufletului”.

Și punctează marele istoric mai departe: a liniștii celei adevărate. Căci sunt multe tipuri de liniști și liniștiri pe lume, care sunt „beție și amețeală”. Acestea nu aduc nici liniștea sufletească, nici fericirea.

Mai mult ca oricând, omul se simte astăzi singur, anxios și tensionat. Factorii externi îl obosesc. De aceea are o nevoie acută de liniște și pace lăuntrică.

„Omul contemporan caută tămăduirea așezării sale lăuntrice în special pentru că e hărțuit și suprasolicitat”.

Mulțimea gândurilor și a grijilor lumești care ne împovărează alungă de la noi pacea sufletului.

Liniștirea despre care vorbește Mitropolitul Vlachos este ishiasmul ortodox, adică rugăciunea și cugetarea la Dumnezeu. Acestea sunt adevărate terapii pentru suflet, minte, inimă și rațiune.

„Isihia și isihasmul sunt cele mai eficiente medicamente care ajută la dobândirea sănătății lăuntrice”.

Liniștea sufletească – metodă de vindecare a ființei

Lipsa liniștii luntrice este răspunzătoare pentru îmbolnăvirea sufletului și trupului. Iar isihasmul poate fi folosit ca metodă psihoterapeutică.

„Pierderea liniștii creează mari dificultăți omului: tensiuni interioare de nesuportat, anxietate, nesiguranță și derivatele acestora – bolile trupești și sufletești”.

Citește și – Rugăciune pentru liniștirea sufletului și trupului

Sfântul Macarie de la Optina spune că la liniștea inimii și a sufletului ajungi când te smerești.

Mântuitorul zice că cei care iau jugul Lui și învață blândețea și smerenia Lui vor afla odihnă sufletului lor.

Însuși Domnul ne spune unde și cum trebuie să căutăm această pace, care este mereu o răsplată și un mare dar al Său pentru cei care-I urmează”.

Citește și – Rugăciune pentru liniște sufletească

Când ai un zbucium lăuntric și simți multă tulburare și neliniște și nu reușești să ieși din această stare, citește această rugăciune puternică pentru liniștea sufletului.

Rugăciuni pentru liniștea sufletească

Doamne, Dumnezeul meu, ajută-mă să ies din lumea cea tulbure ce vrea să mă doboare. Ajută-mă să ies din orice tulburare a sufletului meu. Fii Tu cu mine în cărarea vieții mele și nu lăsa să fiu robit și chinuit de griji ce nu le pot îndepărta de gândul meu și nici nu pot opri vâltoarea lor, că îmi iau pacea și liniștea firească a inimii și a sufletului meu.

Oprește-le puterea și risipește umbra tulburării lor din mintea mea și din lăuntrul meu. Atinge-mă cu a Ta pace și mă încununează cu a Ta înțelepciune, ca nici o urmă de mânie să nu se poată naște în tainițele cele din lăuntrul meu și nici să se întoarcă vreodată cu mustrarea ei spre mânie.

Păzește-mă de umbra supărărilor ce caută sufletul meu și nu le îngădui să vină asupra mea cu chipul lor cel trist, cu duhuri de muție, cu gând de răzbunare și de chin amar. Ci fă să se oprească în stăvilarul glasului Tău sfânt, să nu mă poată atinge și nici să mă robească cu puterea urgiei lor.

Fie-Ți milă de mine, Doamne, când vezi cum stau nepriceput și neputincios în fața tulburării minții mele. Apleacă-Te spre mine cu a Ta iubire și putere mare și vindecă-mă, Doamne de cele ascunse ale minții și ale inimii mele și de toate dorințele mele cele tulburătoare. Eliberează-mi Tu viața și sufletul meu. Că ele vor să mă doboare, să tulbure oasele mele și frică și cutremur greu vor să aducă asupra cugetului meu.

Privește spre chemarea rugăciunii mele și dă odihnă cugetului meu. Depărtează de la mine toată tulburarea, cu tot ce este slujitor supus al ei. Apără-mă, Doamne, de toți ce care aduc cuvinte fără rost și sfat de tulburare și mâhnire înspre mine. Păzește Tu inima mea de sfatul și lucrarea lor. Pe tot omul și toată ființa ce este tulburătoare, Tu, Doamne, ține-I cu puterea Ta cât mai departe de fața mea și de locașurile vieții mele.

Auzi, Părinte, glasul meu chiar dacă strig din mijlocul furtunii și ajută-mă să ies la limanul liniștei și al odihnei mele. Să nu lași gândul meu să fugă după dumnezei străini și să aștepte al lor cuvânt sau să nădăjduiască în ajutorul lor. Că Tu ești Dumnezeul meu, Cel Care ai putere să mă scoți din legăturile robiei și prin sfatul și Cuvântul Tău să călăuzești viața mea.

Păzește-mă de dorințele inimii mele și ajută-mă să pot discerne ce este bine de ce este rău. Ajută-mă să nu mă risipesc în lumea tulburărilor mele. Ajută-mă să pot lăsa povara neîmpăcării mele și toate cele rău ținute în inima și în mintea mea.

Cunoscute fă-mi mie trăirile cele pașnice ale vieții mele. Dă-mi pacea inimii și bucuria vieții mele. Apără-mă de tot ce nu este de la Tine. Apără-mă de tot ce este rău și tulburător. Că Tu ești bucuria vieții mele și liniștea inimii mele, Domnul meu și Dumnezeul meu Cel bun și blând”.

Citește și – Rugăciune pentru liniște (pentru cei care nu pot dormi)

Surse articol:

1. Prislop, Rugăciune pentru liniștea sufletului: https://prislop148.ro/rugaciune-pentru-linistea-sufletului/
2. Mitropolit Ierothos Vlachos, Liniștirea interioară, metodă de vindecare a sufletului, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/linistirea-interioara-metoda-de-vindecare-sufletului
3. Sfântul Cuvios Macarie de la Optina, Nimeni nu ajunge la pace și liniște sufletească fără a trece prin lupta cu ispitele, Doxologia: https://doxologia.ro/editorialistii-bisericii/nimeni-nu-ajunge-la-pace-liniste-sufleteasca-decat-prin-lupta-cu-ispitele

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.