RUGĂCIUNEA aduce mai multă ODIHNĂ decât SOMNUL

Lumea se plânge azi de oboseală cronică, de lipsă de timp, de incapacitatea de a face față la mulțimea de sarcini. Această oboseală se resimte mai ales la nivel psihic și spiritual.

Ea creează tulburări de somn, dureri de cap, simptome de gripă, dureri musculare sau articulare, probleme de gândire, tulburări de memorie, dificultăți de concentrare, amețeală, palpitații.

Rugaciunea de seara odihneste trupul si sufletul

 

Starea de oboseală poate fi exacerbată de o gândire negativistă sau pesimistă. Din perspectivă duhovnicească, foarte mult ajută cugetarea smerită.

Din pricina oboselii crunte în care se află, mulți oameni nu mai au tragere de inimă să-și facă rugăciunile de seară sau de dimineață.

Părinții Bisericii spun că nu trebuie să ne culcăm niciodată fără să ne rugăm măcar puțin, aducându-I mulțumire lui Dumnezeu pentru darul zilei și cerându-I iertare pentru greșelile făcute.

Dacă cineva foarte obosit se smerește și se așază la rugăciune cu inima blândă și curată, curând va simți cum starea de epuizare dispare ca prin minune. Rugăciunea întărește nu numai duhul, ci și trupul și mintea.

Dacă însă ne învârtoșăm inima și ne îndreptățim, ne vom simți și mai rău, nu doar fizic, ci și sufletește. Cel obosit care se învârtoșează devine iritabil, hipersensibil, supărat, deprimat, morocănos, mânios.

Cei care se culcă fără rugăciune se pot trezi la fel de obosiți dimineața, pe când cei care se roagă seara simt mai multă odihnă sufletească și trupească.

Odihna este de la Dumnezeu, nu de la numărul orelor dormite într-o noapte. Ea este o stare sufletească, nu atât una fizică. Iată ce frumos spune în Psalmul 126:

„De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzește.

În zadar vă sculați dis-de-dimineață, în zadar vă culcați târziu, voi care mâncați pâinea durerii, dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiți ai Săi” (Ps. 126, 1-2).

Sursă: National Health Service, Chronic fatigue syndrome (CFS/ME): https://www.nhs.uk/conditions/chronic-fatigue-syndrome-cfs/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.