Cei prezenți în Biserică la momentul coborârii Sfântului Duh se umplu de har, care îi ajută să învingă ispitele și greutățile mai ușor – Părintele Ilarion Argatu

Participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie este unul din cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru sufletul nostru și pentru viața noastră.

Darurile care se revarsă peste cei prezenți în Biserică în momentul săvârșirii Liturghiei sunt mai presus de puterea înțelegerii noastre. Cei care participă și rămân până la sfârșitul slujbei pot mărturisi că se întorc acasă schimbați, transfigurați.

Harul Sfântului Duh ne dă o stare de pace, de bucurie duhovnicească și de dragoste pentru toți oamenii. Rugăciunea întreolaltă este foarte puternică și aducătoare de mult folos sufletesc și trupesc.

Părintele Ilarion Argatu spunea că cei care sunt prezenți în momentul coborârii Sfântului Duh la invocarea preotului în timpul când se cântă la strană „Pre Tine Te lăudăm…” se umplu de Har și sunt purtători de Har timp de 7 zile, care-I ajută să învingă ispitele și greutățile mai ușor, să fie mai spornici în rugăciune și fapte bune.”

Cei care nu participă la Sfânta Liturghie se păgubesc de primirea Harului. La fel se întâmplă și cu cei care vin la slujbă, dar pleacă înainte de ieșirea cu Sfintele Daruri, sau înainte de rugăciunea amvonului „Cu pace să ieșim“.

Cei care ies din Biserică înainte de aceste două momente pierd toate binecuvântările. Unii părinți spun că mai bine este să vii mai târziu la Biserică, dar să rămâi până la sfârșit.

Părintele Nicolae Tănase spune că mersul la Biserică este pentru omul modern o jertfă, dar o jertfă mică în comparația cu jertfa celor care s-au jertfit pentru credința ortodoxă pătimind în închisori și în lagăre, sau suferind cumplite chinuri din partea prigonitorilor.

„Noi, creștinii, suntem urmași ai acelora care s-au jertfit. Și dacă nu mai avem această ocazie să ne dăm sângele, să facem o altfel de jertfă. Cei ce ați fost duminică la biserică ați făcut jertfa aceasta. Adică ați lăsat toate și ați mers la biserică. Să înțelegem că prin această jertfă ne facem părtași la Împărăția lui Dumnezeu„.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.