Vitaminele din ALIMENTE măresc speranța de viață, iar suplimentele sintetice cresc riscul de deces

Un studiu recent, publicat în aprilie 2019 în jurnalul Annals of Internal Medicine a arătat că anumiți nutrienți din alimente sunt asociați cu o rată mai mică de deces, în timp ce anumite suplimente, administrate în exces, pot avea un efect contrar. 

Cercetătorii au analizat efectele alimentelor și suplimentelor alimentare asupra riscului de deces și le-au comparat. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 30.000 de persoane adulte.

Riscurile suplimentelor alimentare

Rezultatele au arătat că aporturile adecvate de vitamina A, vitamina K, magneziu, zinc și cupru sunt asociate cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, însă doar dacă acestea provin din alimente și nu din suplimente.

Studiul de față a demonstrat de asemenea că excesul de calciupeste 1.000 mg pe zi – provenit din suplimentele alimentare a fost asociat cu un risc mai mare de deces din cauza cancerului. Această cantitate este greu de obținut din alimente, însă foarte ușor din suplimente.

Cât de sigure sunt suplimentele alimentare 

Suplimentele alimentare se găsesc la discreție în farmacii și în magazinele naturiste: vitamine, minerale, enzime, aminoacizi și alți nutrienți sau compuși sintetici, precum și plante medicinale, disponibile sub formă de tablete, capsule, pudre, uleiuri, băuturi, batoane etc.

Cele mai populare suplimente nutritive sunt vitaminele B, D, E, C, calciul, magneziul și fierul, probioticele, glucozamina și uleiurile de pește.

Înainte de a apela la suplimentele alimentare este indicat să cântărim beneficiile și efectele lor secundare. Acestea trebuie administrate doar în cazul unor deficite nutriționale mari, și doar la recomandarea medicului, care va stabili doza adecvată și durata tratamentului.

Faptul că sunt atât de ușor accesibile nu înseamnă că sunt în mod automat și sigure sau lipsite de orice fel de risc. Unele pot cauza reacții periculoase dacă sunt administrate în exces ori pe perioada lungi de timp, sau dacă sunt contaminate sau asociate cu alte medicamente sau suplimente.

Spre deosebire de medicamente, reglementarea suplimentelor alimentare este mai puțin strictă. FDA nu este autorizată să revizuiască siguranța și eficiența suplimentelor înainte ca ele să ajungă pe piață. Depinde de producător, care trebuie să se asigure că produsele lor nu conțin contaminanți sau impurități, că sunt corect dozate, etichetate și eficiente.

Dr. JoAnn Manson, șeful diviziei de medicină preventivă din cadrul Spitalului pentru femei Brigham din Boston și profesor de epidemiologie la Școala de Medicină Publică de la Harvard atrage atenția că multe din suplimentele de pe piață nu au fost testate cu rigurozitate. Iar foarte puține s-au dovedit benefice sau eficiente.

National Institutes of Health (NIH) prezintă câteva efecte adverse asociate unor suplimente populare:

• Vitamina D – excesul poate afecta rinichii

La persoanele sănătoase, nivelurile de vitamina D mai mari de 100 ng/mL pot declanșa o absorbție excesivă a calciului și o serie de reacții adverse, precum dureri musculare, tulburări de dispoziție, dureri abdominale sau pietre la rinichi.

În cazul micronutrienților esențiali, dozele mai mari nu sunt în mod neapărat mai bune. Cleveland Clinic susține că dozele mari de vitamina D pot crește de asemenea riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Femeile peste 71 de ani au nevoie de mai multă vitamina D, pe care o pot lua din somon, ton, lapte, ciuperci și cereale fortificate. 10-15 minute de expunere a pielii la soare pe zi sunt de asemenea recomandate.

• Calciul – excesul se depune în artere

Excesul de calciu înseamnă peste 2.500 mg pe zi pentru adulții de 19-50 de ani și peste 2.000 mg pe zi pentru persoanele cu vârsta de 51 de ani și peste.

Fără un aport adecvat de vitamina D care să favorizeze absorbția lui, calciul excesiv se depune în artere în loc să ajungă în oase. O analiză de 10 ani pe 2.700 de persoane a arătat că suplimentele de calciu pot crește acumularea de placă în aortă și alte artere. În mod opus, alimentele bogate în calciu, precum lactatele și verdețurile au un efect protector.

• Multivitaminele și multimineralele – nu înlocuiesc o dietă sănătoasă

Un studiu publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine a arătat că femeile care au luat suplimente alimentare aveau un risc crescut de deces, comparativ cu femeile care nu au luat suplimente. Multivitaminele au fost prea puțin au deloc eficiente în ceea ce privește protejarea împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare sau a decesului.

Pentru o persoană sănătoasă, suplimentele alimentare nu pot și nu trebuie să înlocuiască niciodată o dietă sănătoasă.

Surse bibliografice:

1. Amy Kraft, 7 Popular Supplements With Hidden Dangers, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/news/supplements-risks-every-women-should-know/
2. Harvard Health Publishing, Nutrients from food, not supplements, help you live longer: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/nutrients-from-food-not-supplements-help-you-live-longer

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.