Uleiul de Mirt – Bun Pentru Infecții Urinare și Tulburări Nervoase

Uleiul esențial de Mirt ne aduce o sumedenie de beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților antiseptice excepționale, expectorante, sedative, astringente și deodorante.

Mirt ( )

Mirt (Communis myrtus)

Mirtul – Proprietăți și simboluri biblice

Mirtul (Communis myrtus) este un arbust veșnic verde, originar din zona mediteraneană, care răspândește o mireasmă foarte plăcută. Mirtul a apărut în istorie pentru prima dată în Grecia antică, fiind asociat cu zeița frumuseții, iar mai târziu a căpătat valențe biblice, fiind folosit de poporul israelitean ca simbol al biruinței asupra morții. De aceea mirtul se cultiva adesea pe morminte. Într-o profeție a proorocului Isaia se spune că în locul urzicii va crește mirtul.

Uleiul de mirt se obține prin distilarea cu vapori a florilor și frunzelor de mirt, are un miros asemănător eucaliptului și camforului, și un gust similar cu piperul. Poate fi folosit ca și condiment pentru mâncăruri, sau ca leac naturist. Tratamentele străvechi recomandau fructe de mirt în vin, ca un leac minunat pentru bolile de stomac.

1. Uleiul de mirt tratează infecțiile

Mirtul este recunoscut mai ales pentru efectul inhibitor asupra infecțiilor. Uleiul esențial de mirt este un bun bactericid, fungicid și antiviral. De asemenea, ajută la tratarea infecțiilor la nivelul stomacului și intestinului, și poate vindeca diareea.

Proprietățile antiseptice ale mirtului recomandă uleiul de mirt pentru prevenirea microbilor care pot infecta rănile. Uleiul esențial de mirt oferă protecție mai ales împotriva tetanosului și a infecțiilor pielii.

2. Expectorant

Această proprietate a uleiului de mirt ajută la reducerea formării și depunerii sputei. Uleiul de mirt are de asemenea capacitatea de a curăța căile nazale, bronhiile și plămânii. Decongestionarea ajută de asemenea la vindecare răcelilor și a tusei.

3. Astringent

Uleiul de mirt poate fi utilizat și ca apă de gură, pentru consolidarea dinților și a gingiilor. Atunci când este ingerat, uleiul de mirt determină contracția mușchilor tractului intestinal. Mai mult, prin contracția pielii, uleiul de mirt ajută la diminuarea ridurilor. Cel mai important aspect al proprietăților astringente ale uleiului de mirt este capacitatea de a opri hemoragiile, prin contractarea vaselor de sânge.

4. Tonic nervos

Uleiul de mirt menține stabilitatea nervoasă și combate stările de iritabilitate și de furie, care pot duce la tulburări comportamentale. Este un agent benefic pentru tulburările nervoase și nevroze, cum este boala Parkinson, Alzheimer, tremurul membrelor, vertijul, anxietatea, stresul cronic sau atacul de panică.

5. Sedativ

Uleiul esențial de mirt relaxează și calmează. Această proprietate oferă de asemenea ajutor în reducerea stărilor tensionate, a stresului și depresiei. Poate fi de asemenea utilizat pentru reducerea inflamațiilor și a diverselor alergii.

6. Deodorant

Uleiul esențial de mirt are și calități de deodorant prin care elimină mirosurile neplăcute. Poate fi folosit ca odorizant de cameră sau de corp, în aromaterapie sau ca ingredient pentru fumigene. Nu crează efectele secundare (mâncărimi sau iritații) pe care deodorantele comerciale le au.

Alte beneficii

Uleiul de mirt poate fi de asemenea folosit extern pentru îngrijirea pielii și tratarea acneei, coșurilor sau hemoroizilor. Intern, uleiul esențial de mirt este un adjuvant de excepție în cazul infecțiilor urinare, infecțiilor pulmonare, cistitei și leucoreei.

Uleiul esențial de mirt se amestecă bine cu ulei de eucalipt, de lemn de cedru, de tămâie, de smirnă, de isop, de iasomie, de lămâie, de coriandru sau de piper negru.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.