Seminţe de Mac – O Sursă Impresionantă de Minerale

Semințele de mac sunt printre cele mai hrănitoare semințe din lume și printre primele plante cultivate (încă din perioada neoliticului). Sunt folosite la produsele de patiserie, sosuri pentru salate și alte preparate din bucătăriile asiatice și nu numai. Au o textură crocantă și culoare albastru-gri. Nu degeaba au o formă de rinichi.

Semințe de Mac

Semințe de Mac

Proprietăți narcotice

Semințele de mac au proprietăți narcotice datorită conținutului de alcaloizi, cum este morfina. Acest analgezic poate da dependență, și de aceea există atât de multe controverse cu privire la utilizarea semințelor de mac. Este important să se facă distincția esențială între semințele de mac coapte și cele crude. Cele coapte conțin mai puțini alcaloizi, care nu au risc de dependență și efecte secundare grave.

Conținut nutrițional excepțional

Semințele de mac ne furnizează 26% din energia zilnică necesară, precum și:

• 292% din mangan
• 181% din cupru
• 144% din calciu
• 124% din fosfor
• 122% din fier
• 87% magneziu
• 72% din zinc
• 24% din seleniu
• 15% din potasiu
• 71% din Vitamina B1
• 65% din Vitamina B5
• 51% din fibre alimentare
• 32% din proteine
• 22% din carbohidrați
• 12% din Vitamina E

Semințele de mac – Beneficii pentru sănătate

1. Semințele de mac pot stinge setea și febra, pot reduce inflamațiile și pot trata iritarea stomacului și constipația.

2. Uleiul din semințele de mac poate fi util în tratarea carcinomului, deoarece conține acizi grași mononesaturați.

3. În medicina ayurvedică, aceste semințe sunt folosite extern, într-o pastă cu lapte ca o cremă hidratantă pentru piele și regenerarea țesuturilor.

5. Datorită conținutului de acid linoleic semințele de mac pot preveni tulburările cardiace și afecțiunile stomacului.

6. Alcaloizii din semințele de mac sunt utilizate frecvent în tratamentul tulburărilor nervoase.

7. Uleiul din semințe de mac conține acid oleic, care s-a dovedit eficient în tratarea cancerului de sân.

8. Semințele de mac pot reduce absorbția de calciu, prevenind astfel formarea depozitelor de calciu cristalizat care poate duce la apariția pietrelor la rinichi.

Ulei de semințe de mac

Uleiul de semințe de mac se obține din semințele coapte ale florii de mac, și este o opțiune delicioasă pentru salate. Acest ulei este o sursă bună de energie, datorită abundenței de carbohidrați și calciu. Acidul linoleic (un tip de acid gras Omega-6) oferă protecție împotriva bolilor de inimă și mai ales împotriva atacurilor de cord. Uleiul derivat din semințele de mac are și beneficii cosmetice, și este utilizat pentru diferite masaje pe piele și cap.

Unele studii au arătat că uleiul din semințe de mac este util în fertilitate. Femeile care au folosit acest ulei pentru uter au rămas gravide foarte rapid.

Uleiul din seminţele de mac este de mare ajutor în prevenirea şi tratarea cancerului mamar. Uleiul de semințe de mac ajută la reglarea zahărului în sânge, la reducerea colesterolului și la prevenirea cancerului de colon.

Sfaturi de servire a macului

Semințele de mac pot fi presărate, nu folosite din abundență – pe prăjituri, pâine, clătite, salate, pui, ciuperci sau lapte și iaurt. Se pot adăuga în sosuri ca agent de îngroșare, sau se pot consuma cu orez brun, mazăre, paste sau sosuri de smântână și parmezan.

Precauții și atenționări importante!

Atenție! În doze mari, macul poate da insomnie, amețeală, dependență, și poate fi fatal. Ceaiul de semințe de mac poate duce la blocarea sistemului respirator (așa cum s-a semnalat în anumite cazuri), din cauza dozelor de morfină necunoscute. Semințele de mac se pot folosi doar ocazional, presărate în doze mici pe alimente.

2 comentarii

  1. Deci macul da dependenta.

  2. Nu vreau sa cred nimic despre reactiile adverse pe care le-ar putea aduce consumul semintelor de Mac, dar eu am descoperit o metoda f buna in tratarea insomniei. Asadar, consumul unei lingurite de seminte de mac Inainte de somn face minuni. Am scapat de medicamentele pro-somn

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.