MACERAT de USTUROI, GHIMBIR și HREAN – rețeta unui antidot excelent împotriva bolilor
Acest macerat picant reprezintă o armă puternică împotriva răcelilor și a gripei care bântuie în perioada rece.
Seamănă cu o tinctură, însă nu se prepară cu alcool, ci cu oțet. Din acest punct de vedere, este mai degrabă un oxymel – un remediu antic pe bază de oțet de mere și miere de albine.
Oțetul este de altfel folosit din vechime ca un elixir vindecător, datorită proprietăților sale antibiotice, antiseptice și detoxifiante.
Se prepară foarte ușor în casă, și are beneficii nenumărate asupra sănătății. Iuțeala ingredientelor folosite pune sângele în mișcare, încălzește extremitățile, desfundă sinusurile, elimină congestia nazală și pectorală și combate boala.
____________________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 3 linguri de ceapă tocată mărunt
• 3 linguri de usturoi zdrobit
• 3 linguri de ghimbir ras
• 3 linguri de hrean ras
• 3 linguri de boabe de muștar și piper negru
• 1 linguriță de ardei iute uscat și mărunțit sau piper cayenne
• 240 ml de oțet
• 115 g de miere
Preparare
Adunați toate ingredientele la îndemână. Tocați ceapa, zdrobiți usturoiul, dați rădăcina de ghimbir și de hrean pe răzătoarea mică, și puneți pe rând toate ingredientele într-un borcan de sticlă de 500-600 ml.
Adăugați boabele de muștar și de piper și ardeiul iute. Turnați oțetul peste ingrediente și amestecați cu o lingură de lemn. Oțetul trebuie să depășească materialul vegetal din borcan cu circa 2,5 cm.
Închideți borcanul ermetic, folosind un capac de plastic. Metalul nu este indicat deoarece interacționează cu oțetul. Dacă nu aveți un capac de plastic, acoperiți gura borcanului cu o folie de plastic, apoi puneți capacul de metal.
Lăsați amestecul să stea 2 săptămâni la temperatura camerei, agitând borcanul în fiecare zi, pentru a ajuta la extragerea principiilor active din plante în lichid.
După cele 14 zile de macerare, strecurați lichidul printr-un tifon gros și stoarceți-l bine.
Adăugați mierea de albine și amestecați până la omogenizare. Mierea îndulcește oțetul și ajută la conservarea acestui medicament.
Transferați tinctura obținută într-o sticlă de sticlă sau într-un borcan curat. Etichetați cu numele produsului și data preparării. Trebuie păstrată într-un loc răcoros și întunecos. Rezistă până la 2 ani.
____________________________________________________________________________________________________________
→ Mod de administrare
La vreme de boală, se poate lua câte ½ – 1 linguriță din oră în oră, pentru a ajuta procesul de vindecare.
Fiecare ingredient folosit în această rețetă are propriile lui calități terapeutice. Botanistul Stephen Harrod Buhner spune că nici o altă plantă nu are o acțiune atât de complexă precum usturoiul. Efectele sale se răsfrâng asupra mai multor sisteme din corp. Este imunostimulator, antibacterian, antiviral, antiseptic, antiparazitic și antifungic.
Pentru a ajuta la eliberarea alicinei – substanța antibiotică din usturoi, acesta trebuie zdrobit, tocat sau mestecat bine.
Întrucât nu obișnuim să mâncăm în fiecare zi câte 1-2 căței cruzi de usturoi, această rețetă ne oferă posibilitatea să beneficiem de acțiunea vindecătoare a usturoiului sporită de adaosul celorlalte ingrediente.
Precauții și contraindicații
Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.
Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.
____________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Learning Herbs, Herbal Vinegar: https://learningherbs.com/remedies-recipes/herbal-vinegar/