ALOE VERA, „planta NEMURIRII” – proprietăți miraculoase, confirmate de studii

Utilizată cu succes în afecțiunile pielii, aloe vera este mai mult decât un remediu extern. Acum 2.000 de ani, grecii credeau că aloe vera este un panaceu, și o numeau “planta nemuririi”.

Aloe Vera

Aloe Vera

Nu numai grecii, ci și egiptenii, indienii, mexicanii, japonezii și chinezii au folosit aloe vera în scopuri medicinale. Reginele Egiptului antic, Cleopatra și Nefertiti utilizau aloe vera în scop cosmetic, iar Alexandru cel Mare și Christopher Columb tratatu rănile soldaților cu această plantă.

La începutul anului 1800, aloe vera era folosită ca laxativ în Statele Unite ale Americii, iar mai târziu, prin anii 1930, această plantă trata cu succes dermatita cronică și radiodermatita (indusă de radiații).

Aloe vera conține 75 de compuși activi

Aloe vera are o compoziție chimică impresionantă: vitamine, enzime, minerale, zaharuri, lignani, saponine, acizi salicilici și aminoacizi.

• Vitaminele A (betacaroten) și E – antioxidanți importanți
• Vitaminele B9 (acid folic), B12 și colină
• Aliază, fosfatază alcalină, amilază, bradikinază, carboxipeptidază, catalază, celulază, lipază și peroxidază – enzime care reduc inflamația excesivă
• Minerale – calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc
• Zaharuri – monozaharide (glucoză și fructoză) și polizaharide
• 12 antrachinone – compuși fenolici cu efecte laxative, analgezice, antibacteriene și antivirale
• Acizi grași – 4 steroli din plante (colesterol, campesterol, β-sisosterol și lupeol), cu o acțiune antiinflamatoare, antiseptică și analgezică
• Auxine și gibereline – hormoni care ajută la vindecarea rănilor și la combaterea inflamațiilor
• 20 de aminoacizi din cei 22 de aminoacizi umani necesari și 7 din 8 aminoacizi esențiali
• Acid salicilic – cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare
• Saponine – substanțe săpunoase regăsite în gel, cu proprietăți de curățare și antiseptice

Proprietăți vindecătoare

Asupra pielii

Aloe vera crește conținutul de colagen al rănilor și accelerează timpul de vindecare și cicatrizare. Aloe vera are și efecte anti-îmbătrânire asupra pielii. Planta produce colagen și fibre de tip elastină, care fac pielea mai elastică și mai puțin ridată. Are de asemenea efecte de coeziune asupra celulelor epidermice, prin care înmoaie pielea și previne descuamarea.

Aminoacizii înmoaie de asemenea celulele de piele întărită, iar zincul acționează ca un astringent care strânge porii. Datorită efectelor hidratante – de îmbunătățire a integrității pielii și reducerea aspectului de riduri fine, gelul de aloe vera este folosit pentru tratarea pielii uscate.

Gelul de aloe vera are un efect protector împotriva daunele cauzate de radiații asupra pielii.

Asupra sistemului imunitar

Aloe vera are o acțiune antiinflamatoare remarcabilă și efecte benefice asupra sistemului imunitar. Planta are un potențial laxativ deosebit. Crește conținutul de apă din intestine și stimulează secreția mucusului intestinal.

Prin stimularea sistemului imunitar, aloe vera are o acțiune antitumorală și antivirală importantă împotriva unor virusuri de tipul herpes simplex, varicelo-zosterian și gripă.

Aloe vera conține 6 agenți antiseptici care au și o acțiune inhibitoare asupra unor fungi și bacterii.

Utilizări clinice, bazate pe studii științifice

– Dermatita seboreică
– Psoriazis vulgar
– Herpes genital
– Arsuri ale pielii
– Diabet de tip 2
– Infecția cu HIV
– Prevenirea cancerului
– Colita ulcerativă
– Vindecare rănilor
– Ulcere de presiune (escare)
– Mucozită
– Radiodermatită
– Acnee vulgară
– Degerături
– Stomatita aftoasă
– Constipație

Utilizări populare, bazate pe tradiție sau teorii științifice, netestate pe oameni

– Alopecie
– Infecții fungice și bacteriene ale pielii
– Răni cronice ale picioarelor
– Infecții parazitare
– Lupus sistemic eritematos
– Artrită
– Nevralgie trigeminală (nevralgie de trigemen)

Efecte secundare aloe vera

Extern: aloe vera poate cauza roșeață, arsură, senzație de înțepătură și rareori dermatită, la persoanele cu pielea sensibilă. Aplicați pe o porțiune mică de piele pentru a testa o posibilă reacție alergică.

Oral: crampe abdominale, diaree, urină roșie, hepatită, înrăutățirea constipației. Utilizarea prelungită a plantei a crescut în unele cazuri riscul de cancer colorectal. Efectul laxativ poate cauza un dezechilibru al electroliților (scăderea nivelului de potasiu).

Contraindicații aloe vera

Aloe vera este contraindicată persoanelor cu alergie la plantele din familia liliaceae. Administrarea orală a plantei este contraindicată femeilor însărcinate deoarece poate stimula contracțiile uterine și mamelor care alăptează, deoarece uneori poate cauza tulburări gastrointestinale la bebeluș.

Interacțiuni

Aplicarea de aloe pe piele poate crește absorbția cremelor cu steroizi, poate reduce eficacitatea și crește efectele adverse ale medicamentelor digoxin și digitoxin, datorită efectului de scădere a potasiului.

Aloe vera poate interacționa cu insulina și cu medicamentele hipoglicemiante, datorită efectului de scădere a nivelului de zahăr din sânge.

Sursă: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Aloe arborescens este mai puternica,cineva din București creste.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.