Cum se Prepară Tinctura, Alifia, Sucul și Uleiurile din Plante

Deși există un Plafar al plantelor și majoritatea remediilor naturiste se găsesc astăzi la toate farmaciile naturiste, prepararea lor acasă poate fi o metodă mai sigură, sau de ce nu, un hobby. Vei descoperi că procedeul de preparare a unei tincturi sau alifii nu este deloc greu. Trebuie doar să faci rost de plantele necesare în stare proaspătă.

Cum se Prepară Tinctura, Alifia, Sucul și Uleiurile din Plante

Cum se Prepară Tinctura, Alifia, Sucul și Uleiurile din Plante

> Tinctura (esență de plante)

Tincturile sunt extracte din plante, obținute cu ajutorul alcoolului. Cel mai bun este rachiul de secară, sau rachiul de fructe, de 38-40%. Se folosește o sticlă sau un borcan cu închidere ermetică.

Se umple cu respectivele plante până la gât și peste ele se toarnă alcoolul. Plantele nu se îndeasă, ci se lasă lejere. Se închide recipientul ermetic, și se lasă să stea 14 zile sau mai mult, la loc călduros (cca 20 de grade). În acest interval, recipientul se agită zilnic. La finalul perioadei se strecoară lichidul, iar plantele se storc bine.

Tinctura de plante se poate folosi intern sub formă de picături diluate cu ceai, sau extern, sub formă de frecții sau comprese.

> Alifia

La prepararea alifiilor se folosește de regulă untura de porc. Se toacă mărunt plantele (de regulă 2 mâini de plante) și între timp se încinge untura (cca 500 g). Se pun plantele în grăsimea fierbinte și se lasă să sfârâie scurt în tigaie, amestecând continuu. Se ia tigaia de pe foc, se pune capacul și se lasă să stea peste noapte la rece. Dimineața, se încălzește preparatul la foc mic (nu se fierbe). Se strecoară printr-un tifon și crema astfel obținută se pune cât e caldă în borcane de sticlă.

> Sucul proaspăt

Sucurile de plante sunt medicamente vii pentru sănătate. Acestea se prepară și se consumă proaspete. Se obțin de regulă cu ajutorul storcătorului electric, care ajută la mărunțirea plantelor și la presarea lor pentru extragerea sevei vindecătoare. Deși cel mai bine este să se consumă imediat ce au fost preparate, sucurile din plante se pot păstra în sticluțe închise ermetic, vreme de câteva luni, la frigider. Sucurile din plante se administrează intern sub formă de picături, sau extern, prin tamponarea zonei bolnave de pe corp.

> Uleiul

Pentru prepararea uleiurilor vegetale se folosesc flori sau plante întregi, după caz. Planta se introduce într-o sticlă, și se umple până la gât. Se toarnă deasupra ulei de măsline presat la rece, cât să acopere plantele cu un strat gros de 2 degete. Plantele nu trebuie îndesate, ci se lasă lejere în sticlă. Preparatul se lasă 14 zile să stea la loc cald – la soare sau undeva lângă aragaz sau calorifer.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

5 comentarii

  1. uleiul , dupa ce a stat 14 zile cu planta in el , se strecoara ?

  2. Va multumesc foarte mult!!!!!

  3. multumesc din suflet!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.