Fasole Verde Păstăi – 8 Beneficii Surprinzătoare

Fasolea verde (Phaseolus vulgaris L.) oferă sistemului imunitar un impuls puternic, prin eliminarea radicalilor liberi şi combaterea bolilor de inimă, afecţiunilor digestive, diabetului sau cancerului de colon.

Fasolea verde (Phaseolus vulgaris L.)

Fasolea verde (Phaseolus vulgaris L.)

Fasolea verde – Proprietăţi

Aceste boabe ambalate cu nutrienţi esenţiali aduc beneficii ochilor şi oaselor, în timp ce reglementează cu succes procesele digestive. Studiile au dovedit că fasolea verde poate reduce riscul de malformaţii congenitale la făt în cazul femeilor gravide. Fasolea verde este o alegere dietetică, hrănitoare şi extrem de economică pentru o dietă sănătoasă de zi cu zi.

Există aproximativ 150 de soiuri de fasole verde în întreaga lume, cu diferite forme şi culori, inclusiv negru şi mov. În ciuda aspectului variabil, beneficiile tuturor soiurilor de fasole sunt similare, la fel şi conţinutul lor nutriţional.

Fasolea verde este o leguma versatilă, cultivată pe scară largă în special în Asia şi Africa. Unii oameni preferă să gătească fasolea verde înainte de a o consuma, însă este bine să reţinem că hrana vie, nepreparată este cel mai sigur mod de extragere a tuturor substanţelor nutritive de care avem nevoie. Iar în ceea ce priveşte păsătile, nu există efecte nocive dovedite în a le mnca verzi, crude.

Fasolea verde – boabe de vitamine şi minerale

Aceste boabe delicioase şi crocante sunt sărace în calorii şi grasimi şi nu conţin deloc colesterol. Cantitatea de fibre este însă foarte mare. Cel mai important lucru este că fasolea verde acoperă cerinţele de proteine de fiecare zi. Este o sursă de vitamina A, C, K, B6 şi acid folic, calciu, siliciu, fier, mangan, potasiu şi cupru.

1. Stimulează sistemul imunitar

Prezenţa diferitelor tipuri de antioxidanţi din fasolea verde stimulează sistemul imunitar într-o mare măsură. Antioxidanţii sunt compuşi benefici în corpul nostru care caută radicalii liberi periculoşi pentru a-i elimina din sistem înainte ca aceştia să provoace boli sau leziuni tisulare.

Fasolea verde sunt o sursă bună de flavonoide şi carotenoide. Flavonoidele conţin antioxidanţi de bază cum este quercetinul şi kamferolul sau beta-caroten şi luteină. Acestea joacă un rol major în reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale.

2. Îmbunătăţeşte vederea

Anumite carotenoide specifice din boabele de fasole verde pot preveni de asemenea degenerescenţa maculara, care înseamnă o scădere în viziune şi o debilizare a funcţiei oculare. Luteina şi zeaxantina joacă un rol-cheie în prevenirea stresului asupra mecanismelor interne ale ochiului. Fasolea verde este aşadar un ingredient de echilibru pentru prevenirea deteriorării vederii.

3. Scade glicemia 

Păstăile sunt legume puternice, care ajută la gestionarea şi reglementarea simptomelor de diabet zaharat prin exercitarea unei influenţe hipoglicemice la pacienţii cu diabet zaharat. Diabetul este o afecţiune care necesită mentinerea constantă a nivelului de zahăr din sânge la un nivel normal, astfel încât organismul să poată efectua sarcinile necesare. Legătura dintre consumul de fasole şi alte plante similare şi controlul sau prevenirea diabetului zaharat este o veste mare pentru mulţi dintre noi.

Fasole Verde Reţetă

Fasole Verde Reţetă

4. Previne boli cardiovasculare

Nivelul ridicat de flavonoide face ca fasolea verde să ţină departe boli de inimă. Aceşti antioxidanţi posedă proprietăţi anti-inflamatorii şu anti-trombotice – care înseamnă prevenirea cheagurilor de sânge în artere şi vene. Bolile cardiovasculare, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral sunt de obicei cauzate de activitatea tromboticelor, ceea ce înseamnă că un aport optim de fasole verde şi flavonoide poate ajuta la prevenirea complicaţiilor cardiovasculare.

5. Combate problemele gastro-intestinale

Păsătile verzi sunt pline de fibre, care au rolul de a uşura şi regla anumite probleme digestive cum este constipaţia, ulcerele, boala de reflux de acid sau hemoroizii. Cantitatea de fibre care o consumăm este un element-cheie în prevenirea lor. Într-o porţie normala de fasole verde (110 de grame) se poate obţine 15% din cantitatea zilnica recomandată de fibre. Fasolea verde este unul dintre cele mai bune legume pentru a menţine funcţia stomacului la nivel optim.

6. Previne cancerul de colon şi colorectal

Studii recente au arătat că consumul de fasole verde poate a fi benefic pentru prevenirea polipilor pre-canceroşi care duc de obicei la cancer de colon. Dovezi mai concludente sunt la capitolul recidivarea cancerului. O creştere a aportului alimentar de fasole verde poate reduce riscul de reapariţie a adenomului canceros şi a cancerului colorectal.

În al doilea rând, conţinutul ridicat de fibre din fasole verde poate avea un impact pozitiv asupra sistemului digestiv. Anumite tipuri de fibre uşurează procesul digestiv, stimulează mişcările intestinului şi reduc presiunea asupra tractului intestinal. Anumite studii au arătat o corelaţie pozitivă între creşterea nivelului de fibre din dieta zilnică şi o reducere a riscului de canceru de colon.

7. Menţine sănătatea oaselor

Există o serie de substanţe nutritive în fasolea verde – cum este calciul, o parte integrantă în prevenirea deteriorării osoase şi a osteoporozei. Fasolea verde conţine vitamina K, vitamina A, şi siliciu. Lipsa acestor compuşi din corp pot duce la scăderea rezistenţei oaselor şi a durabilităţii lor. Siliciul nu este cel mai popular mineral, însă el este extrem de important pentru regenerarea oaselor.

8. Sănătatea pre-natală

Fasole verde este o sursă de acid folic esenţială, care joacă un rol-cheie într-o serie de procese interne, între care cel mai important este protecţia fătului in uter. Nivelurile de acid folic din corpul unei femei gravide sunt vitale pentru dezvoltarea normală şi sănătoasa a fătului, în special în prevenirea defectelor de tub neural.

Fasole verdePrecauţii

Fasolea verde este unul din acele alimente cu foarte puţine riscuri pentru sănătate. Însă consumul excesiv poate împiedica absorbţia mineralelor imporante în organism. Se recomandă în special consumul de fasole verde crudă.

Ca orice alte alimente, fasolea verde poate da alergii la persoanele sensibile.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.