MENTA sălbatică are beneficii asupra tuturor SISTEMELOR corpului

Menta sălbatică, denumită științific Mentha longifolia este o plantă cu proprietăți medicinale remarcabile. Este folosită în medicina tradițională iraniană, dar și în alte sisteme medicale din lume.

Această specie de mentă crește în Europa și în regiuni din Asia și Africa. Are frunzele alungite și florile de culoare purpurie, violetă sau albă, după cum se poate vedea în imagine.

Mentă Sălbatică (Mentha Logitu)

Mentă Sălbatică (Mentha Longifolia)

Studiile au demonstrat că menta sălbatică are proprietăți antimicrobiene, și că acționează benefic asupra stomacului, sistemului imunitar și nervos. Efectele sale farmacologice și terapeutice se datorează în special compusului principal, numit pulegon, dar și altor compuși: menton, isomenton, mentol, 1,8-cineol, borneol și piperitenon.

La nivel gastrointestinal, menta sălbatică are proprietăți carminative, spasmolitice și antiemetice (anti-vomitive). Combate viermii intestinali și calmează spasmele stomacale.

Este utilă în:

– tulburări abdominale
– indigestie
– constipație
– pietre la bilă (decoct)
– icter (decoct)
– flatulență (decoct)
– diaree
– dizenterie

Se folosesc părțile aeriene, sub formă de infuzie, decoct sau ulei esențial (în spasmele digestive).

La nivelul aparatului respirator, menta sălbatică are efecte bune în răcelile comune (infuzie), tuse (se folosesc florile), astm (decoct din părțile aeriene) și dispnee (decoct din părțile aeriene).

Cât despre beneficiile asupra imunității, menta sălbatică are o acțiune antibacteriană puternică, îndeosebi împotriva tulpinilor de E. coli și alte bacterii. Este totodată anti-reumatică și anti-catarală.

În ceea ce privește sistemul nervos, menta sălbatică acționează ca un sedativ natural (decoct din frunze). Reduce febra (infuzie din frunze) și calmează durerile de cap (ulei esențial).

Menta sălbatică are efecte bune și la nivelul rinichilor. Datorită acțiunii sale diuretice, este utilă în pietre la rinichi (ulei esențial) și pietre la vezică (utilizată sub formă de decoct sau fierbere, din părțile aeriene).

Menta sălbatică ajută inclusiv la purificarea sângelui și la recăpătarea tonusului organismelor slăbite (se folosește sub formă de infuzie, din frunze).

Sursă articol: https://www.researchgate.net/publication/264828303_Pharmacological_and_therapeutic_effects_of_Mentha_Longifolia_L_and_its_main_constituent_menthol

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.